Mezi, vedi ve meni necis midir? Bunların ve diğer necis sıvıların bulaştığı iç çamaşırı veya çamaşırlar ile namaz kılınabilir mi?
Mezi ve vedi bütün mezheplere göre necistir. (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/151-152) Meni ise, Hanefi mezhebine göre necis olmakla beraber, Şafi mezhebine göre necis değildir.
Necasetin kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine engel olan miktar değişir. Şöyle ki:
Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru (katı) bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine engel olur.
Eğer yaş (ıslak) bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan necaset, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir.
İnsanların kurumuş olan menileri ise ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da, yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir.
Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.
Şafi mezhebine göre necasetin bir damlası bile yıkanması gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- MENİ.
- MEZİ.
- VEDÎ.
BENZER SORULAR
- Cünüpken giydigimiz bir giysiyi bir daha giyersek, yine cünüp olur muyuz?
- Galiz Necasetten Namazın Sıhhatine Mâni Olan Miktar Ne Kadardır?
- Namaza mani olan necasetin miktarı ne kadardır?
- Meni, mezi, vedi ve guslü gerektiren durumlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Meziden dolayı gusül gerekir mi ve namaza mani olur mu?
- Necaset-i galîza ve necaset-i hafife kategorilerine aid olan necasetleri açıklar mısınız? Mezi galiz necaset midir?
- Sabah kalktığımızda taharet almadan abdest alıp namaz kılarsak olur mu?
- "Şafii mezhebine göre kadına temas ile abdest bozulur. Az bir necaset zarar verir." Bu fıkhi meseleyi izah eder misiniz?
- Namaza mani olan pislik ne kadardır? Bir damla da olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar mı? Bu kadar kir namaza mani midir?
- Pislikleri temizleme yolları nelerdir?
Yorumlar
tertemiz ic camisirlariyla Mevlanin karsisina durmak hepsinden iyisi degilmidir?