Cüveyriye bint Hâris
İsminin anlamı; “küçük ve güzel kız” demektir. Miladi, 605 yılında Müreysi’de dünyaya gelmiştir.
Cüveyriye validemiz, Mustalıkoğulları kabilesindendir. Mensup olduğu kabile İslam’a düşman bir kabile idi. Bu düşman-lıkları neticesinde Mustalıkoğulları, Müslümanlara ani bir saldırı hazırlığı içerisindeydiler. Bunu haber alan Efendimiz (sas) onların üzerine bir sefer düzenledi. Yapılan savaş neticesinde Mustalıko-ğulları mağlub oldu. Cüveyriye validemiz ve ailesi esir oldular. Ay-rıca Cüveyriye validemizin babası Hâris, kabile reisiydi.
Efendimiz (sas), Cüveyriye validemizi ve ailesini serbest bı-raktı. Daha sonra kendisine evlilik teklifinde bulundu. Yapılan bu evlilik teklifden Cüveyriye validemiz ve ailesi çok memnun oldu-lar; teklifi kabul edip, Efendimiz (sas) ile evlenerek Peygamber ha-nımlarından biri oldu.
Bu evlilik sonucunda ne oldu dersiniz? Yapılan bu evlilik ile, Cüveyriye validemizin babası Hâris iman etti. Hâris’in bu imanı ile tüm Mustalıkoğulları da iman ettiler. Yüzlerce insan İslam ile şereflenmiştir. İşte “Neden Peygamber Çok Evlendi” sorusunun cevaplarından biri de bu hadisedir. Ülkemize çok sayıda turist gel-mektedir. Bu gelen turistlerden bazılarının ülkemizde bir evlilik yaptığını ve yapılan bu evliliğin neticesinde de, evlendiği eşinin dinine girerek müslüman olduğunu çok duymuşuzdur. Peki! Hiç, eşi ile birlikte, eşinin ailesi ve akrabalarının da İslam dinine girdi-ğini duyduk mu? Duymamışızdır. Halbuki, Efendimiz’in (sas) bu evliliği ile bir kabile iman ediyordu.
Yabancı bir hanım ile evlenen müslümanlar, eğer gerçek duy-gular ile evlenmiş ise, hanımının iman etmesini dert ediniyordur. Aynı şekilde hanımının ailesinin de iman etmesini dert edinmesi gerektiğini, Efendimiz’in (sas) mübarek hayatından öğrenmiş bu-lunmaktayız. Her müslüman“Elhamdülillah Müslümanım” de-menin hakkını vermelidir.
Miladi 670 yılında Cüveyriye validemiz, 69 yaşında Medine de vefat etmiştir.
Yazar: Murat Tosun