Dört yüz kişinin tanık olduğu mucize sahih mi?

Tarih: 10.11.2023 - 17:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimizin emriyle Hazret-i Ömer’in Ahmesî kabilesinden gelen dört yüzden fazla kişiye yolculuk için erzak verdiği, ancak erzağın hiç eksilmediği ve aynen kaldığı rivayet ediliyor. Bu bilgi sahih mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili heyetin içinde bulunan Dükeyn b. Said (ra)’ın rivayeti şöyledir:

“Dört yüz kırk kişilik bir grupla Allah’ın Resul’üne geldik ve ondan yiyecek istedik. Hz. Peygamber (asm) Ömer’e bize yiyecek vermesini söyledi. Ömer ise kendisine ve çocuklarına yetecek az bir hurmadan başka bir şey bulunmadığını söyledi. Fakat Hz. Peygamber 'Kalk da istediklerini ver!..' deyince Ömer 'Başüstüne.' diyerek kalktı."

"Biz de onunla birlikte kalktık. Kuşağından çıkardığı anahtarla odasının kapısını açtı. İçerde az miktarda hurma vardı. 'Alın.' dedi. Herkes ihtiyacı kadar aldı. Ben onların en son alanıydım. Geriye dönüp baktığımda sanki hurmadan hiçbir şey eksilmemişti.”(1)

Bu rivayetin iki ayrı senedi de sahihtir.(2)

Esasen, bu bereket mucizesi, dört yüzden fazla adamla ve özellikle Hazreti Ömer (ra) ile alakalı bir surette vukua gelmiştir. Rivayetlerin arkasında bunlar var. Bunların ses çıkarmaması, bu mucizeyi tasdik ettikleri anlamına gelir.(3)

Hicretin 5. yılının Receb ayında Mudar kabilesinden Resulullah’a (asm) gelen ilk heyet, işte bu Müzeyne heyeti olmuştur.

Resulullah (asm) onların hicret etmeden memleketlerinde kalmalarını istemiş ve onlara “Siz bulunduğunuz yerde muhacirsiniz. Mallarınızın yanına dönün.” demiştir. Bunun üzerine Müzeyne heyeti memleketine dönmüştür.(4)

Allah Resulü (asm), bütün Arap topraklarında İslam’ın yayılmasını arzuladığından dolayı kendisine gelen Müzeyne heyetine karşı “Her nerede olursanız olun siz muhacirlersiniz. Mallarınıza dönünüz.” demiştir.(5)

Kaynaklar:

1) Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/445; Kadı Iyaz, eş-Şifa, 1/294; Ali el-Kari, eş-Şifa, 1/609; Beyhakî, Delailü’n-Nübüvve, 5/365.
2) Heysemi, Mecmeu’z-zevaid, no: 14129.
3) Nursi, 19. Mektup, 7. İşaret.
4) İbn Sad, Kitabü’t-Tabakatü’l-Kubra, 1/251.
5) Muhammed b. Ahmed b. Mustafa b. Ahmed Ebû Zehrâ (ö.1394/1974), Hatemu’n-Nebiyyin, Kâhire, 1425/2005, 3/978.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun