Botox, dolgu gibi kozmetik işlemleri uygulamak caiz midir?
- Dermatolojide kozmoloji yan dalı yer almakta. Botox, dolgu gibi kozmetik işlemleri bilimsel olarak uygulamak caiz midir?
- Ben Türkiye’de dermatoloji alanında ihtisas yapıyorum. Mesleğimizde kozmoloji yan dalı yer almakta. Botox, dolgu ve ip gerdirme özellikle yüzü gençleştirmede kullanılan yöntemler olarak geçmektedir. Yani sonradan ortaya çıkan yaşa bağlı kırışıklıklar, bu yöntemlerle gerilemekte ve kişi kendini daha genç ve güzel görmektedir. Acaba mahrem olmayan yer olan yüzde böyle bir amaç için yani -genç ve güzel görünme- Botox dolgu veya ip gerdirme ilmini okuyup icra etmeli miyim; caiz midir?
- Allah Resulu bu zamanda olsaydı bu duruma izin verir miydi?
- Şu an ehli iman birçok dermatolog arkadaşım var ve onlar da bu durumu merak ediyorlar. Bu konuda yeterli bir bilgi ve açıklama da bulamadım. Lütfen bu konuda görüşlerinizi bana gönderebilir misiniz?
Not 1: Şeytanın sağdan yaklaşması mı bilmiyorum, ama peygamberler dönemindeki harika olayların insanların ilim tahsili ve çalışmasıyla ilerde gerçekleşebileceği söylenir. Acaba yukardaki husus da buna dahil mi?
- Yani Züleyha’nın birden genç olması gibi yüzde zamanla ortaya çıkan kırışıklıklar tıbba bağlı kozmetik ilminin gelişmesine bağlı olarak birden gençleşebileceği yorumu çıkartılabilir mi?
- Bu durumda yüze yapılan bu uygulamalar caizdir denilebilir mi?
Not 2: Nisa suresi 118-121 ayetleri baz alınarak İslam alimlerinin bu konudaki bakış açısı nasıl temerküz ediyor acaba?
Değerli kardeşimiz,
Nisa suresinin 118-119. ayetlerinde Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Allah şeytanı lânetlemiştir, o da 'Kullarından belli bir pay alacağım, onları mutlaka saptıracağım, onları boş kuruntulara kaptıracağım, kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar, emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler.' demiştir. Allah’ı bırakıp da şeytanı dost edinen kimse, elbette apaçık bir ziyana düşmüş olur.”
Bu ayetlerde menedilen ve yapanların günaha girdikleri bildirilen fiil, mevcut ve tabii olan organları yararak, keserek bozmak ve değiştirmektir; ayrıca Allah’ın yarattığı ve beşerin müdahalesi ile bozulmamış bulunan organları ve yapıları -ortada bir zaruret yok iken- değiştirmektir.
Soruda bahsedilen eylemler ile yapılan şey insanları gençleştirmek değil, organları bozmadan, hücreleri gençleştirmeden çekerek, büzerek, şişirerek… farklı göstermek, geçici olarak görüntüyü farklılaştırmaktır. Allah Teâlâ dilerse mucizevi olarak bir kulunu mesela, seksen yaşında iken yirmi yaş gençliğine döndürebilir, ama tıbbın henüz böyle bir başarısı yok. Olsa idi ve insanlar yaşlılığın arızalarından kurtarılıp gençliklerine döndürülseydi, bunda bir sakınca olmazdı, bir çeşit tedavi sayılırdı.
“Botox, dolgu ve ip gerdirme gibi özellikle yüzü gençleştirmede kullanılan yöntemler” bir erkeğin veya kadının eşine güzel görünmesi için yapılıyorsa, bunlar yapılırken vücuda bir eziyet söz konusu değilse, bunda da bir sakınca olmadığı düşünülebilrir. Bir kimseyi aldatmak, ona genç görünerek bir amacı gerçekleştirmek, mahrem olmayan kimselere güzel ve farklı görünmek için bunları yapmak caiz olmaz.
Bir tıp öğrencisi, eğitim amaçlı olarak bunları uygulamasında kendisi için bir vebal olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tasavvuf büyüklerinin bahsettikleri kaf dağı, meşmeşie gibi durumları nasıl değerlendirmeliyiz?
- İbn Arabi gibi zâtların eserlerinde geçen bilime aykırı görüşlere ne dersiniz?
- Plexr, Plasma pen yaptırmak caiz midir?
- Bir konuyu veya dersi yazarak çalışmak, Peygamber efendimizin sünneti midir?
- Kozmetik dükkanı açmak caiz mi, kazanç helal midir?
- adsl ile bir hattan birden fazla bilgisayarın bağlanması caiz midir yani birden fazla farklı kullanıcının aynı adsl hattından internete bağlanması...
- klonlama nedir?
- 7 kat cehennem 7 kat gök yüzü 7 kat yer yüzü 7 gün gibi böyle peryodik oluşumun bir hikmeti var mıdır?
- Rahim ismi, Bağışlayıcı, Merhamet eden demektir. Kadınların gebelik organına bu ismin verilmesi sakıncalı değil midir?
- Kuran?daki Melekut kelimesine denk gelen Cern/Tanrı Parçacığı ile insanların uğraşmasının bir sakıncası var mıdır? Dünyayı bekleyen tehlikeler nelerdir?
Yorumlar
Hocam kadın kocasının rızası olmadan dolgu botox yapması caizmidir. Kadın illa bunu yaptırmak isterse erkek ne yapmalı ?
Eş bu gibi bir işleme rıza göstermiyorsa yapılması uygun olmaz. Kadın izin almadan yapıyorsa mesuliyeti de kendisine ait olur.