Bİ'SET

Gönderme. Cenâb-ı Allah tarafından Peygamber gönderilmesi, özellikle Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in risalet görevi ile gönderilmesi hakkında kullanılan bir terim.

"Bi'set" ve "ba's" kelimeleri mastar olup Kur'an-ı Kerîm'de daha çok bu kökten gelen fiil tiplerine rastlarız. Bunlar üç manada kullanılmıştır:

1- Bir şeyi, bir nesneyi göndermek:

"Peygaınberleri, onlara (İsrailoğulları'na) dedi ki: Allah, Talût'u size hükümdar olarak gönderdi" (el-Bakara, 2/247) ayetinde bu anlamda kullanılmıştır.

2- Peygamber göndermek: "Allah, müminlere büyük lütufta bulundu: Zira daha önce açık bir sapıklık içinde bulunuyorlarken onlara kendi içlerinden, kendilerine Allah'ın ayetlerine uyan, kendilerini temizleyen ve kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber gönderdi." (Âli İmrân, 3/164) ayetinde bu anlamda kullanılmıştır.

3- Öldükten sonra dirilmek: "Kıyamet kopacaktır, bunda şüphe yoktur. Allah kabirlerdekileri diriltecektir" (el-Hac, 22/7) ayetinde olduğu gibi.

Bi'set-i Nebî: Hz. Muhammed (s.a.s.)'in peygamber olarak gönderilişi demektir. Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke dönemindeki hayatı iki merhalede incelenir: 1- Bi'setten önceki hayatı, 2- Bi'setten sonraki hayatı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in Hz. Hatice ile evlenmesi ve Kâbe hakemliği Bi'setten önce olmuştur.

Bi'set olayı İslâm ve dünya tarihi için bir dönüm noktasıdır.

İA

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun