- Ebu Hayyan’a göre Ahzab 59 tefsirindeki cariye iffetsiz kadınlar mıdır?
- Ahzab suresinin 59. ayeti tefsir edilirken çoğu tefsirde geçen (sizin de Ahzab 59 ile ilgili yazılarınızda da okudum) kadınlar tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye giderken fasık-münafıklar tarafından rahatsız ediliyorlardı. Yakalandıklarında da "Biz onları cariye sanıyorduk" diyorlardı, böyle bir tarihi olaya veya rivayet anlatılıyor.
- Ahzab 59’daki "mümin kadınları" müfessir Ebu Hayyan iffetli hem hür hem cariye kadınlar olarak aktarıyor, Ebu Hayyan'a göre anlatılan tarihi olaydaki cariyelerden maksat iffetsiz köleler veya iffetsiz kadınlar mıdır?
- Müstakil bir cevabınız olursa çok memnun kalırım.
1. Lian’da sadece bir koca karısını aldatmakla suçlayabilir ama ya koca karısını aldatıyorsa?
2. Aldatılan kadın nasıl boşanabilir? 4 şahit getirmek zorunda mıdır? Nasıl amacına uygun olarak 4 erkeği kocasının aldatmasını şahit olmak üzere bir araya getirebilir?
3. Kadınları sırf kocalar aldatıyor diye mutsuz evlilikte kalmaya zorlamak sorun değil, ama kadın aldatıyorsa boşamak doğru, bu nasıl açıklanabilir?
- Sebepsiz boşanmada kadın ve erkek arasındaki çelişki:
1. Ciddi bir sebep olmadan, kocasından hul' yoluyla boşanan kadın, cennetin kokusunu alamaz." (Tirmizî, Talâk 11) Ebû Hüreyre'nin Nesâî'de gelen bir rivayetinde: "Kocasından hul' suretiyle boşanan kadınlar (günahça) münafıklar gibidir." buyurulmuştur. Bir erkeğin karısını Sebepsiz olarak boşaması ise, mekruhtur, denmiştir.
2. İslam’da neden suçsuz kadını boşamak haram değilken, ciddi sebep olmadan kocasıyla boşanmak isteyen kadına cennet kokusu bile yok, denmiştir?
3. İslamiyet, erkek Arapların gelenek görenek zihniyetleriyle değiştirilerek, ekleme yapılarak (en çok da kadınların aleyhine) günümüze kadar gelmiş olabilir mi?
4. İslamiyet neden bir insanı sebepsiz yere boşamak kadın erkek fark etmeden haramdır diyemiyor?
- Askerlerin daha iyi savaşabilmesi için uyuşturucu ve benzeri maddeler alması caiz mi?
- Soğuktan donmamak veya düşmana duyulan korkuyu azaltma amaçlı günümüzde çoğu büyük ordu, savaştaki askerlerine veriyor.
- Bir konu var da kafama takılan, size danışmak istiyorum. manifest denen bir uygulama var sayılarla ilgili.
- Sayı sekanslarını hastalık iyileşmesi, aşkı hayatımıza çekmek, korkuyu yenmek gibi amaçlarla sayı sekanslarını belirli bir sıra içerisinde okuyup tekrarlamak günah veya şirk olur mu?