Bahçede mezar çıkarsa ne yapmalı?
- Bir akrabam, 4-5 sene önce aldığı arsa üzerinde ev yaptı. Evinin bahçesinde su sondaj kuyusu açılırken 2 mezar çıkmış. Bölgede mezarlık rivayetleri de var.
- Bunun mahsuru, şer'i olarak hükmü, yapması gerekenleri, tavsiyelerinizi rica ediyoruz.
- Yani muhtemel başka mezarda olma ihtimali varsa. Mezar üstünde yaşamak rahatsız etmiş.
|
ahmet
|
|
Fırında unutulan yiyecekleri yemek günah mı, kul hakkı olur mu?
- Kendi mesleğimle ilgili bazı sorularım var, bunları yaparken günaha giriyor muyum diye düşünüyorum, önce benim mesleğimle ilgili sonra diğer konularla alakalı genel hüküm verirseniz size zahmet çok memnun kalırım (fırıncıyım).
1) Bazen insanlar biber patlıcan vb. unutuyor, bunları sahibi bulamazsak atmak mı daha iyi yoksa o kişiye daha sonra söylerim mantığıyla veya sadaka gider inşallah hesabıyla yemek mi daha doğru? İlkiyse söylemeyi unutursak günah mı?
2) İnsanlara pişirimler için saat veriyoruz, bazen o saati aşıyor söylemimiz günah mı olur ya da bazen iş gereği erken çıkarmak mecburiyetinde kalıyoruz, başka çaresi yok çünkü bu günah mı?
3) Ekmek yok diyelim 10 dakikaya atacağız diyoruz, ama 10 dakikayı aşıyor bu günah mı? Ekmek yeni çıkmamış veya 1-2 saatlik yeni çıktı diyoruz ben çok tasdiklemiyorum. Gerçeği söyleyince ustalar da sitem ediyor bazen, bu günah mı? Ya da çıkmış ama adam biraz sıkıntılı tabir-i caizse cins illa sıcak ekmek istiyor adama 15-30 dk. sonra atacağız pişireceğiz diyoruz caiz midir? Veya ılık ama sıcak diyoruz...
4) Lahmacunun kıyması filan düşüyor tezgaha bazen, bu düşeni yemenin sakıncası var mı? Veya ekmeğin susamı, kırıntısı düşüyor ekmekten, bunu yememiz caiz mi?
5) Lahmacun mesela bozuldu, atılacak durumda ama yarısı sağlam bunu sahibine haber vermeden yemek günah mı?
6) Bir lahmacun bitti diyelim, ama elimiz onun yağıyla duruyor diğer lahmacuna elliyoruz mecbur bu caiz midir?
7) Pişimlere örneğin lahmacun, börek vb şeylere zam yapmamız gerekiyor ama yapmıyoruz, ama her fiyata 5-10 TL usta ekletiyor, bu caiz midir? Not: Lahmacun diye bahsettiğim yerlerde börekler için de aynı durumlar geçerli.
8) Ekmek vermek için durduğumuz yerin altına sık sık susam ekmek kırıntısı dökülüyor, genelde süpürüyorum ama bazen istem dışı basıyoruz günah mı?
9) Ekmeği pişirimleri (lahmacun börek vb.) tezgaha bazen iş gereği hızlı atıyoruz caiz mi?
11) Çocuk işçilere bazen kızıyoruz hızlanmaları için ya kafanı kolunu kırarım gibi şeyler söylüyoruz, ağız alışkanlığı olarak sıkıntılı mı?
12) Çok pişirim var diyelim, ama çoğu aynı saatte istiyor erken başlıyoruz eş dost arkadaşınkini arkalara doğru alıyoruz, içim hiç rahat değil, ama usta mesela falan kişiyi arkaya al diyor torpil yaptığı müşteriyse veya ısrar etmişse diye caiz midir?
13) Yemek geliyor pişirmek için tava falan ücreti alacağız diyoruz ama eş dost akrabadan almıyoruz yeri geliyor veya çok devamlı müşteriden bu caiz midir?
14) Evlere servis yok diyoruz insanlara, ama tek tük gönderdiğimiz yerler var, bunda sıkıntı var mı?
15) Hamura buz katıyoruz bazen yere düşüyor, ama hemen kaldırıp hamura katıyoruz caiz midir?
16) Özellikle akşam namazında sıkıntı oluyor bazen ya da ikindi namazında, ertelemek mecburiyetinde kalıyoruz caiz midir?
17) Ekmek sırasında bazen isteyerek veya istemeyerek kaynama yapıyoruz bayanlara mesela öncelik veriyoruz bazen veya yaşlılara ya da çocukları çocuk diye bekletiyoruz caiz midir? (Ya da adam veya kadın sitem edecek biri ya da o duruma gelmiş bir şey demesin diye sıra kaydırıyoruz)
18) Üstümüz başımız unlu şekilde abdest taharet alıyoruz caiz midir? (silkeliyoruz ama ister istemez kalıyor)
19) Başkasına yok dediğimiz, yapamayız pişirimlere eşe dosta getir diyoruz caiz midir?
- Diğer durumlar için de şunu kastettim, mesela unutulan bir yiyecek var, ama sahibini bulamıyoruz yemeli miyiz yoksa atmalı mıyız?
- Bir komşumuz diyelim ya bir cami avlusundaki meyveleri yemek caiz mi (komşumuz toplamıyor çürütüyorsa ya da evini taşımışsa. Tarlada çalışmaya gittiğimizde sahibinden izinsiz yemek eve götürmek caiz mi?)
20) Ekmek lahmacun indirdiğimiz bir tezgâh var, üstü delikli tahta altına lahmacunun kıymaları ekmek kırıntıları dökülüyor, akşam temizlik yaparken çöpe atıyoruz caiz midir?
21) Patlıcan bibere poşet getirip poşetlerini karıştırdığımız oluyor caiz mi?
|
ahmet
|
|
Savaş anlaşma hükümleri sonradan bozulabilir mi?
- Peygamber Efendimizin şartları çok ağır diye bozduğu anlaşma var mıdır?
- Kur'an'da bildiğim kadarıyla anlaşma yaptığınızda anlaşmalarınıza uyun, diyor peki bir düşmanla anlaşma yapsak bu anlaşmanın şartları ağır olsa, ileride güçlenince bu anlaşmayı bozabilir miyiz Kuran veya hadis ne diyor bu konuda?
|
ahmet
|
|
Alak, sülük demek mi, kan pıhtısından mı türetildi?
- Alak kelimesi peygamber döneminde sülük anlamı var mıydı ve kan pıhtısından mı türetildi?
- Sitenizde Alak kelimesi ile ilgili yazıları okudum pek cevap bulamadım, internette geçen iddiaya güzel bir cevap yazabilir misiniz?
- Özellikle sülük kelimesinin kan pıhtısı tarafından üretildiğini başlangıçta sülüğün alak anlamında olmadığını, sonradan Arapların kan pıhtısı gibi kırmızı ve asıldığı için ona alak anlamını verdiğini iddia ediliyor ve kaynak olarak Lisan’ul arab gösteriliyor. Diğer anlamlar kan pıhtısından türetilmiştir onun için gerçek anlam kan pıhtısıdır.
- Gerçekten peygamber döneminde sülük için alak kullanılmış mıdır?
- Sülük sonradan mı alak kelimesi ile ifade edildi?
- Peygamber döneminde alak sadece kan pıhtısı anlamında mıydı?
- Başka bir şey kullanımı var mıydı örneğin çamur ve ya yapışan bir şey..
- En eski sözlükler bu durum hakkında ne diyor ya da İslam öncesi şiirler de başka kullanımlar var mıdır?
- Bu durumu açıklayabilir misiniz? Alıntının Arapçası Lisan’ul arab’ta şöyle yazılıyor :
وأساسا فإن اسم الدودة مأخوذ من معنى الدم، لا العكس! "قيل لهذه الدابة التي تكون في الماء علقة لأنها حمراء كالدم، وكل دم
|
ahmet
|
|
Abdestsiz kılınan namazları biliyorsam kaza etmem gerekir mi?
- Ben yurtta okurken bazı arkadaşlar abdestsiz bilerek namaz kıldırmış; böyle bir durumda arkadaki cemaatin bir sorumluluğu var mıdır, yani namazımızın kabul olmama durumu var mı?
- Hangi vaktin namazının abdestsiz kılındığını bilmiyorsam ne yapayım?
- Abdestsiz kılınan namazları biliyorsam kaza etmem gerekir mi?
|
ahmet
|
|
İstediğim hayırlı bir iş bulmak için ne yapmalıyım?
- Çok çalışmak istiyorum iş olarak. Çalışanımız da yok ama nereye gitsek deneyimli istiyorlar, bazen de para vermemek için istemiyorlar bazen de çok az para verip çok çaliştiriyorlar bazen de namaz kılmaya izin yok ben de namazsız yerde çalışmak istemiyorum.
- Nasıl dua etmeliyim hem iş bulmak için hem hayırlısı neyse hem de namazlı yer olsun diye.
|
ahmet
|
|
Mehdi'nin amelinde ayıp ve günah yoktur sözü hadis mi?
- Mehdinin amelinde ne bir ayıp ne de bir zulüm vardır, şeklinde bir hadis var mı, sıhhat durumu nedir, hadisi nasıl anlamalıyız?
- Naim buyurdu ki: Ben Mehdi'yi Peygamberlerin suhufunda (sahifelerde; Adem, Şit, İdris ve İbrahim peygamberlere indirilen sahife şeklindeki kitaplarda) şöyle bulurum: "Mehdi'nin amelinde ne zulüm ne de ayıp yoktur." (Nuaym b. Hammad, vr. 50b; Ali Bin Hüsameddin El Muttaki, Celaleddin Suyuti’nin Tasnifinden Hadisler – Ahir Zaman Mehdisinin Alametleri, Kahraman Neşriyat, sf. 21)
|
Anonim
|
|