- Peygamberimiz (salat ve selam olsun) şöyle buyurmuştur:
"Kim sıkıntı ve keder anında âyetelkürsi (Bakara 255) ve âmenerrasûlü (Bakara 285-286) okursa, Aziz ve Celil olan Allah ona yardım eder."
"12 ay, Hazreti Yakub'un 12 oğlu gibidir. Yusuf ( aleyhisselam) nasıl Yakub'un en sevdiği oğluysa, Ramazan da Allah'ın en sevdiği aydır. Allah, 11 kardeşi Hazreti Yusuf'un bir duasıyla affettiği gibi, Ramazanın bereketiyle de 11 ayın günahlarını affeder." (İbn-i Kayyım el-Cevzi)
- Geçici menfaat için vize almak veya farklı bir ülkenin vatandaşlığını almak için evlilik caiz mi?
- Mal varlığım yok sıkıntı stres içinde yaşayan bir Müslümandım. Eşim yurt dışında yaşıyor. Vize alabilmek için geçici menfaat evliliği yaptım. Dini nikah kıydık aynı evde yaşıyoruz. Eminim bir gün evlilik bitecek. Eşime karşı aşk denilen duygu maalesef yok. Bunun hükmü nedir?
- Bu düşüncede olduğum için nikah hemen bitmeli mi?
- Eşim bu düşüncelerimden habersiz. Tüm İslami gerekliliklerimi yapıyorum.
1) Efendimizin ve sahabe i kiramın savaş esiri olarak köle ve cariye aldığını biliyoruz, dönemin şartlarından dolayı. Peki, Efendimiz ve sahabeler aldıkları köle ve cariyeleri Müslümanlara değil de müşriklere veya ehli kitaba sattıkları olmuş mudur? Yoksa sadece Müslümanlara (kendi aralarında) mı satıyorlardı?
- Eğer esirleri müşrik veya başka batıl din mensuplarına satma olsa bu İslama aykırı olmazsa sonuçta onlar esir düşmüş ve İslamla tanışma fırsatı yakalamış oldukları halde yanlış inançlı kimselere satılınca o fırsatı kaçırmış oluyorlar.
2) Beni Kureyza da kadın ve çocukların esir düşüp Şam ve civar bölgelere satıldığını okudum. Bu bir istisna mı yoksa Efendimiz ve sahabeler savaşta elde ettikleri köle ve cariyeleri Müslüman olmayan kişilere ve toplumlara hep satmış mıdır?
- Yoksa bu olay istisna olup elde ettiği esir ve cariyeleri Müslümanlar kendi aralarında mı alım ve satım yapmıştır?