- Bir şiinin anlattığına göre Şafii âlimlerinden Ebû İshak eş-Şîrâzî’nin el-Müheẕẕeb adlı kitabına İmam Nevevi'nin şerh olarak yazıldığı el-MECMÛ‘ kitabın 728. sayfasında söyle bir rivayet varmış:
- Hz. Ömer Medine'de camiye gelmiş ve cemaatin kalabalık olduğunu bundan dolayı cemaatin dışarıda namaz kıldığını görmüş namazı cemaatle kılmak daha faziletli olduğu için Hz Ömer şöyle demiş Cami’de namaz kılmak daha faziletlidir secde edecek yer bulamazsanız birbirimizin arkasına secde edin hatta tenler birine temas etmeden elbisesi üzerinde olması şartıyla kadınların arkalarına secde edin hatta temiz olan hayvanların arkasına secde edin arada temiz bir şey varsa eşek ve köpeğin bile arkasına secde edin ama mühür'e secde etmeyin.
- Yazdığım kaynakta veya başka bir kaynakta böyle bir rivayet var mı varsa bunu nasıl anlamalıyız?
- Dağ 2 filminde görmüştüm. Masum ve ağır yaralı ve ölmeye yakın, çok acı çeken bir asker, başka bir Türk askerine kendisini kalbinden vurmasını ve daha fazla acı çekmemek istediğini söylüyor. Asker de onu vuruyor. Vuran asker katil mi olmuş olur?
- Dinimiz de bunun hükmü nedir?
- Elbette bu filimdi ama gerçek hayatta böyle bir şey olsa isteyen de öldüren de sorumlu olur mu?
- Adam öldürmek gibi cinayet mi olur?
- Günah olan bir olay var diyelim. Günah olduğunu biliyoruz yaptığımız da şerrini de bereketsizliğini de hayırsızlığını da apaçık görüyoruz. Fakat yine de içimizde bu duruma meyil var. Hâlâ cezbedici geliyor. Bu normal mi?
- Mesela alkol içen birinin sarhoş olacağını bilmesine rağmen yine de içmesi gibi.. günahlar cezbedici mi?
- Öyleyse, günahların cezbediciliğini kaybetmesi için ne yapabiliriz?
“Ey Rabbim! Beni bağışla. Bana, benden sonra hiç kimsenin sahip olamayacağı bir mülk¹ bağışla. Kuşkusuz ki sen, bol bol bağışlayıcısın.”
- Hz. Süleyman böyle dua ederek kendinden sonraki nesillerin neden kendisinden daha zengin olmasını istememiş. Çok büyük bir mülk isterken kendinden sonraki nesillerin bir daha asla ulaşamayacağı bir zenginliği isteyerek gelecek nesilleri etkileyen bir duayı neden etmiştir?
- Böyle bir duayı etmesi neden diğer insanların ondan zengin olmasını engeller ki?
- Hz. Süleyman’ın böyle bir dua etmesindeki hikmet nedir?