- Habais yani pis sayılan bir hayvan coğrafya ve kültüre göre değişmez mi?
- Bazı ülkelerde bizim için iğrenç olan bir şey onlarda normal olabilir. Mesela böcek yemenin normal sayıldığı bir ülkede yetişen bir Müslüman için o tarz hayvanları yemesi haram olur mu?
- Tabi sağlığa zararı olmadığı da belliyse. Buna benzer karides pis olarak görüldüğü için Hanefi mezhebinde haramdır ama çoğu ülkede kardeş (karides olmalı) yemek normaldir.
- Ayrıca ayette geçen deniz avı size helaldir denmesi, deniz avının tamamı habais değildir anlamına gelmiyor mu?
- Kısaca, habais kavramı toplumsal değil midir? Çünkü ayette de açık bir ifade yok, o yüzden toplumsal değil midir? Zararı da yoksa sağlığa.
- Ebu Hanife’nin sözünü açıklar mısınız?
- Ebu Hanife’nin (Allah ona rahmet etsin) “Bir soğana muhtaç olsaydım bir mesele bile çözemezdim” dediği rivayet edilirmiş. Bu sözünü açıklar mısınız? Yani ne demek?
- Harverde’da çalışan genç bir bilim adamından bir keşif İslamiyet’i destekler mi ters mi düşer bu deneyi açıklayabilir misiniz?
- Dünya üzerinde yaşamın 4 milyar yıl önce nasıl başladığına dair gizemlerden birini açığa çıkaran 26 yaşındaki Furkan Öztürk'ün keşfini, Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak, "çığır açıcı" olarak tanımladı.
- Bilimin 175 yıldır çözüm beklediği keşifle, canlıların oluşum sürecinde neden sadece bir tür simetriye sahip molekülün kullanıldığına açıklık getirilirken; keşfin uzayda yaşama kadar birçok gizeme kapı aralaması bekleniyor.