- Tevbe suresinin 71. Ayetine Ömer Nasuhi Bilmen bazı mümin erkeklerin, bazısının dostu, bazı mümin kadınların da bazının dostu olduğunu ifade ederken; diğer mealler, mümin erkekler mümin keklerin, mümin kadınlar da mümin kadınların dostudur diye mana vererek, genelleme yapmışlar.
- Halbuki ayette, "bazısı bazısının" kelimeleri geçmekte, bu kelimeleri dikkati nazara almamak, büyük bir anlam kaymasına sebebiyet vermez mi?
- Doğru meal nasıl olmalı, eğer mealler doğruysa bunun açıklaması nasıldır, neden bazısı ifadesi dikkate alınmamış?
- Ahzab Suresi 51. ayette Peygamberimizin yatma sırasını eşleri arasında eşit olarak paylaştırmak zorunda olmadığına dair ayeti açıklar mısınız?
“Onlardan dilediğinin beraberliğini erteler, dilediğini yanına alırsın. Uzaklaştırdıklarından birini tekrar istemende senin için bir sakınca yoktur. Bu hüküm onların mutlu olmaları, üzülmemeleri ve hepsinin senin verdiğine razı olmaları için en uygun olanıdır. Allah gönüllerinizdekini bilir, Allah ilim ve hilim sahibidir. "
- İbni Kesir tefsirini okudum ama "Üzülme ve rahatlama (mutlu olma)" noktasını anlamadım:
- Ayette geçen "kadınların üzülmesi ve rahatlaması" kelimesi ne anlama geliyor?
- Müminlerin annesinin, özellikle başka bir eş için bir başkasının hakkını elinden almak zorunda kalabileceği endişesinden mi bahsediyor ve bu ayet onlar için gerginliği hafifletiyor mu?
- Ve eşler için nasıl bir rahatlıktır? Mesela sıra ikinci eşte olduğu halde ilk eşe gitse ve izin almasa bu kural ilk eş için rahatlatıcı olabilir ama ikinci eş için olmayabilir mi?
- Ama ben bu gösterdiğim örnekten farklı bir anlamı olduğuna inanıyorum, diğer kısımları anlıyorum ve ayrıca bu vahye rağmen Peygamberimiz Muhammed (asm)'in sırası olan eşten izin aldığına dair hadisi de okudum. Bu onun büyüklüklerinden biridir!
- Eşeklerin kötü koku yaydıkları ve namazda rahatsız ettikleri için öldürülmesi hakkında ve eşek olan yerde melekler olmayacağından eşeklerin öldürülmesi gerektiği hakkında iki hadis gördüm internette, kaynak olarak Buhari'deydi.
- Fakat tekrar araştırdığımda böyle bir hadis bulamadım. Gerçekten var mı varsa açıklar mısınız?
- Değerli hocam şimdiden sizi kırdıysam kendi adıma özür dilerim bu sorunun önceden üstünde durmadım araştırmadım.
- Psikolojik sorunlarımı nasıl çözümleyebilirim bilmiyorum, ama beni olduğu gibi kabul eden bana değer veren kimselere ihtiyacım olduğu kesin.
- Belki vereceğiniz cevaba aklım yatmayacak ama olsun iyilikten iyilik doğar, şimdi tam olarak kendimi ifade edemesem de belki ileride bunu başaracağım.
- Ailem özellikle annem tarafından küçüklükten beri duygusal zorbalığa uğruyorum, annemin sözleri kalbimi derin bir bıçak gibi kesiyor. Annem yüzünden sosyal ve özgüvenli değilim. Neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veremiyorum.
- Buna rağmen anne babaya hürmet diye hâlâ sessiz mi kalacağım?
- Onunla bu sorunu konuşun deseniz faydasız çünkü kaç kere denedim Allah bilir…