Şia kafir mi, Şia’ya kafir demeyen kafir olur mu?
- Şeyhülislam Ebussuud Efendi Şia hakkında kâfir fetvası vermiş mi, ayrıca kâfir demeyen de kâfir olur demiş mi?
- Bu bilgi doğru mu?
"Şia bu akide üzerinde olduğu müddetçe tekfir olunur onları tekfir etmeyen de tekfir olunur. "
- Böyle bir şey var mı, duydunuz mu?
|
ahmet
|
|
Yüksek fiyattan ürün satmak günah mı, kul hakkı olur mu?
- Kitap işiyle meşgulüz. Bazen yeni ya da ikinci el eski baskısı tükenmiş kitaplar elimize geçiyor. Bu kitaplar baskısı olmadığı için hep yüksek fiyata satılıyor. Eğer düşük fiyata koysak zaten başkaları satmak amacıyla bizden alıyorlar ve daha pahalıya satıyorlar. Açıkçası her kitabın bir ederi var ve telif hakkı bittiğinde gerçekten ona yüksek fiyat verebilecek çok sayıda müşteri bulunabiliyor.
- Sattıklarımızın hemen hemen hepsi edebiyat kitapları. 5-10 yıl önce 10 lira olan bir kitabı bugün 200 liraya satmamız doğru mu, caiz mi?
- Bir diğer konuda stoklama konusu. Bazı yayınevleri kapanıyor ya da bazı kitaplar bitiyor. Biz bunları dağıtımcılardan vesaire bulup satacağını bildiğimiz için 5-10 tane alıyoruz ama sonra 20 ye değil 30-40 a satıyoruz. Çünkü kitapların devamı yok. Bir yıl dursa belki 50-60 bile edebilir (yani kolaylıkla müşteri bulabilir). Kısacası pahalanmasını beklememiz doğru mu?
- Okuduğum kadarıyla genellikle fiyat ile ilgili yasaklamalar gıda ürünlerini kapsıyor ama zaruri olmayan şeylerde de bu tür yasaklar var mı?
- Nelere dikkat etmeliyiz?
- Yaptığımız işlerin helal dairesinden çıkmamasını istiyorum. Piyasaya kanıp yanlış işler yapmak istemiyorum.
- Edebiyat kitapları vesaire zaruri ya da yokluğu topluma zarar verecek şeyler olmadığı için daha önce bu konuda şüpheye düşmemiştim ve rahattım. Ama son zamanlarda içimde bir şüphe oluşmaya başladı.
|
ahmet
|
|
Devlete ait ormandan ağaç kesip bahçe yapsak günah mı?
- Bahçemizin sınırında devlete ait orman, çam ağaçları var. Bunların gölgesi bizim bahçemizi olumsuz etkiliyor. Biz bunları kesmek hem olumsuz etkilerinden kurtulmak hem de bahçemizi genişletmek istiyoruz. Orada sebze ve meyve ağacı yetiştireceğiz. Kesilen ağaçları da köy yerinde kışlık odun yapıyoruz.
- Bu şartlar altında devlete ait bu ağaçları kesip kullanırsak günaha girer miyiz? Umumun hakkı söz konusu olur mu?
- Şu da var ki bizim köyün geçimi çiftçilik. Ama her yer dağ ve orman. Başka alternatif alan yok. Bahçe yapmak için illa ağaç kesip o alanı açmak lazım. Şimdiye kadar hep böyle olmuş, sonradan o alana tapu almışlar.
- Şimdi biz tapumuz olmayan devlete ait dağ ve ormandan bahçe için ağaç kesip bahçe yapsak günah olur mu?
- Bahçeden yetiştirdiğimiz mahsulleri yedik ve yemeye de devam ediyoruz, bu durumda ne yapmamız gerekir?
|
ahmet
|
|
Kötü insanlara psikokinezi yapmak günah olur mu?
- Kötü insanlara zarar vermek için psikokinezi kullanmam İslama göre caiz mi?
- Psikokinezi kullanarak eşyalara zarar verebileceğim birkaç tecrübem var, ama artık yapmıyorum çünkü nazar hadisiyle ilgisi olabilir mi diye endişeleniyorum.
- Ve henüz insan (kötü insanlar) üzerinde denemedim çünkü caiz olmadığından korkuyorum.
|
ahmet
|
|
Erkek, annesine bakmak için eşinden yardım isteyebilir mi?
- Erkek, çok zayıf, hasta ve yatalak olan annesine bakmak için eşinden kendisine yardım etmesini isteyebilir mi?
- Evliyim ve iki küçük çocuğum var. Annem Covid-19'un başlangıcından bu yana son iki yıldır yatalak. Bu pandemi krizinde özellikle sokağa çıkma yasağı varken anneme hemşire bulamadım ve ücreti ödeyemedim.
- Ayrıca virüsü yayma konusunda bilinçliydim, bu yüzden yardım için evde kimseyi aramaktan kaçındım.
- Ben sadece annemi kaldırabilir, onu dik oturtabilir ve tuvalete taşıyabilirdim. Yıkanmak için her zaman eşimi yardıma çağırmak zorunda kaldım, ama bu süreçte her zaman gerektiğinde pisliği kendim temizlemeye çalıştım. Buna ek olarak, eşime yemek pişirmede, temizlikte, çamaşır yıkamada, çocuk bakımında sadece eşimi yeterince dinlendirmek için yardım ettim ve her zaman iyiliğini takdir ettim ve temel ihtiyaçları karşıladım.
- Sokağa çıkma yasağı biter bitmez annem için bir hemşire tuttum. Şimdi evli kız kardeşim ve hemşire anneme bakıyor.
- Kayınvalidem, karımın annem için yaptıklarından dolayı beni eleştirir. Ne zaman eşime şikâyet etsem ya da herhangi bir konuyu açıklamaya çalışsam bana yaptığı "büyük iyiliği" hatırlatıyor, bu benim zayıf noktam oldu.
- Sanki bir günah işlemişim gibi hissettiriyor.
|
ahmet
|
|
Alimleri kabul etmeyen ümmetimden değildir, ne demek?
- Alimlerimizin konumunu kabul etmeyen kişi, benim ümmetimden değildir hadisinde 'alimlerimiz'den kastedilen kimlerdir?
- Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:
"Büyüklerimize hürmet, küçüklerimize merhamet etmeyen ve âlimlerimizin konumunu kabul etmeyen kişi, benim ümmetimden değildir." (Sened: “Hasen”, Müsned, V/323, H. no: 22654; Hâkim,"Müstedrek, 1/211, h. no: 421)
- Burada peygamberimiz "alimlerimiz " derken ilerideki müçtehitleri mi kastetmiştir yoksa sahabe efendilerimizi mi?
|
ahmetfirat0104
|
|