- Allah'ın vahdeti ispatlanmaya çalışırken alimlerimiz en çok Burhan-ı temânu dediğimiz delili zikretmişlerdir. Ve örnek olarak iki sınırsız ilim, irade ve kuvvet sahibi olan ilahtan bahsedilir. Böyle olunca Fahreddin Razi (rahimehullah)'ın da dediği gibi birkaç ihtimal ortaya çıkar ve bunların hepsi imkansızdır. Bu ihtimallerin imkansızlığını da gayet mantıklı bir şekilde açıklar. Şimdi:
1. İlah nedir? İlah kavramının veya ilahın SONSUZ olması fikrini kim ortaya atmıştır? Sonsuz olmayan neden ilah olamaz?
2. Ve neden kainattan yaratıcı olan Allah'ın ezeli ve ebedi veya sonsuz kudret sahibi olduğu ortaya çıkar? Mesela kainat sonsuzdur diyemeyiz. Öyle tabir kullanıyoruz ama bu evrenin büyüklüğünü ifade etmek içindir. Yoksa gerçekten sonsuz olduğu için değil. Şu halde kainatın yaratılması için mesela 10 kuvvet gerekiyorsa. Onu yaratan ilahın 11 veya daha fazla kudreti olamaz mı? Bu kadar kudret ile sınırlı ilah olamaz mı? Sonuçta kainatı yine yaratacak güçte. Nasıl sonsuz oluyor peki?
- Her dinde İslam dinindekine benzer şekilde cehennem tasviri var mı?
- Reenkarnasyon temelli dinlere göre hiç çıkılmayacak bir cehennem veya cennet var mı?
- Her din o dine inanmayanın cehenneme gideceğini mi söyler?
- Bazı dinlerde o dine inanmasa bile iyiyse cennete gideceğini söyler mi?
- Yala ibni Umeyye’den nakil edilen bu rivayet sahih mi?
- Rivayet, bir duayı okuyunca hak sahiplerini Allah’ın razı salacağı ile ilgilidir.
- Rivayete göre, kim bu istiğfarı yaparsa, Allah kıyamet günü hak sahiplerini razı salacak ve hak sahipleri hakkını helal edecek. İstiğfar şöyle:
"Allâhümme yâ rabb! İnnî estağfiruke ve etûbu ileyke min mezâlime kesîratin li-ibâdike qıbelî. Fe eyyümâ abdin min ibâdike ev emetin min imâike kânet lehû qıbelî mazlimetün zalemtühâ iyyâhu min mâlin ev bedenin ev irdın alimtühâ ev lem a'lemhâ qad ğâbe ev mâte velem esteti' en etehallelehâ minh. Fe eselüke en türdıyehû annî bimâ şi'te ve keyfe şi'te sümme tehebehâ lî min ledünke feinneke vâsiun lizâlike küllihî inneke vâsiul-mağfirati ve ledeykel-hayru küllüh. Yâ rabbi mâ tasneu bi azâbî? Ve rahmetüke vesiat külle şey-in feltese'nî rahmetüke feinnî lâ şey-e ve es-elüke yâ rabbi en tükrimenî bi rahmetike ve lâ tüâhizenî bi zünûbî. Ve mâaleyke en tü'tıyenillezî se-eltüke yâ rabb? Yâ Allâh! Yâ rabb! Ve mâ yenqusuke en tef-ale bî mâ se-eltüke ve ente vâcidün likülli hayr."
Kaynaklar:
1) Zıyâüddîn, el-Makdisi, el Münteka min Mesmû'ati merv, rakam: 882, sh: 337.
2) Bahâüddîn el-Ebşîhî, el Müstetraf fi külli fennin müstazraf, 3/271 .
3) Muhammed 'Izzet, Kenzü'd-dû'a, sh: 26.
- Kuduriye duası başlığı altında hacet duası amaçlı bir dua gördüm. Bu duanın dinimizce uygunluğu var mıdır? Sahih bir dua mıdır?
- Duaya aynı zamanda kadeh duası da deniliyor. Birçok sitede mevcut, etkilerini okuyunca insan kesin yapmalıyım diyor, ama bir yandan da ya dua yerine saçma ve geçerliliği olmayan bir şeyse diye düşündürüyor.