1. Ben internet üzerinden bir elektronik ürün satın aldım. Ürün ayıplı idi mağaza da bunu kabul edip paramı iade etti. Ayıplı mal satımından dolayı vaktim zayi oldu, mağdur duruma düştüm. Mahkemeye başvurup bana çektirdikleri zahmetten ve her ne kadar iade sağlanmış da olsa paramın onlarda mahsur kalması hasebiyle ayrı ayrı tazminat davası açabiliyorum, bu davadan alacağım para caiz midir?
2. Bir firmadan aldığım elektronik ürünün bir parçası garanti kapsamında değiştirildi, fakat bozuk parça yerine taktıkları parça da ayıplı idi, bundan ötürü de tazminat davası açabiliyorum, bu davadan alacağım para caiz midir?
- Şarj aletlerini (telefon, bilgisayar, tablet) prizde bırakmak doğru mudur?
- İsrafa girer mi? Okuduğum kadarıyla çok az miktarda elektrik harcıyormuş.
- Geçenlerde bir dizi izlemeye karar verdim. Günümüzdeki dizilerde tesettür kuralına uymayan zevatın bulunması ve bunlara bakılması haram olduğu için dinen caiz olmayan bir iş yapacağımı biliyordum.
- Tam dizinin başlayacağı sıra da birinin ziyaretime gelmesinden mütevellit dizi izlemeyi bıraktım. Ve daha sonrasında Allaha şükrettim ve şöyle dedim:
“Kul cüzi iradesiyle irade eder, Allah ise dilerse yaratır dilemezse yaratmaz. Ama şu da caizdir ki, dilerse Allah bir kulunun cüzi iradesini bir yere yönlendirebilir. Lakin Allah’ın bu yönlendirmesi delalete olmaz. Zira Allah kulunu dalalete düşürmez. Dolayısıyla Allah, o kulunun beni o saatte ziyaret etmesini istedi. Yani aksini değil, bunu yaratmak istedi. Ve böylece bana lütfedip, günaha girmeme mani oldu. Bana lütfetti ve bu durumu yarattı. Ve beni günaha girmekten muhafaza etti.”
- Söylediklerimde bir yanlışlık var mıdır?
- Allah dilerse bir kulunun cüzi iradesini bir yere yönlendirmekte zorlayabilir mi?