- Bir sitede yemeğe başlamadan önce “Bismillah” demenin caiz olduğunu ama “bismillahirrahmanirrahim” demenin caiz olmadığını okudum, bu doğru mu?
- Yemeğe başlamadan önce Bismillahirrahmanirrahim demek caiz değil mi, yani haram mı?
- Bunun yerine sadece bismillah mı denmelidir?
- Çünkü bu sitede okuduğuma göre Hazreti Muhammed yemeğe başlamadan önce sadece “bismillah” dermiş ve aynı zamanda Efendimiz (sav) “Benim sözlerime anlama uygun da olsa ekleme yapmayın.” demiş. Bu yüzden bismillah kelimesine “-errahmanirrahim” ziyadesini eklemek her ne kadar anlamı güçlendirse de caiz değilmiş. İşte bu yüzden yemeğe başlamadan önce sadece bismillah denmeliymiş. Bismillahirrahmanirrahim denmemeliymiş. Çünkü eğer “Bismillahirrahmanirrahim” dersek Efendimizin sözüne ekleme yapmış olurmuşuz.
- Bu ifadeleri nasıl anlamalıyız?
"İnsan, Allah’ın kendisi için halk ve takdir ettiği şeyi beğenip seçmek ve onu kendi istek ve iradesiyle fiil haline getirmek zorundadır. Bu zorunluluk, bu şeyin onun kendi akıl, fıtrat ve mizacına en uygun şey olmasından dolayıdır. Bu sebeple Allah, bu şeyi kendisi için takdir etmiştir. Bu nedenle de insan irade ve ihtiyarına rağmen mecbur, mecburiyetine rağmen de irade sahibi ve muhtardır. Fakat insanın iradesini Allah yönlendirdiği için, insan kendi başına bir etkinliğe sahip değildir." (Gazâli, Kitabu’l-Erbain, s. 236-237)
- Secde suresi 3. ayet: Elmalılı Hamdi Yazır Meali:
"Yoksa onu (Muhammed) uydurdu mu diyorlar? Hayır, o senden önce kendilerine bir uyarıcı gelmemiş olan bir kavmi korkutman için, Rabbin tarafından gelen bir haktır. Gerek ki, hidayeti kabul ederler."
1) Bildiğimiz üzere Kuran evrenseldir, tüm insanlığa gönderilmiş bir haktır ve nurdur. Ama burada diyor ki bir kavmi uyarman için gelen haktır. Evrenselse neden bir kavim diyor bu çelişki olmaz mı? Lütfen bu ayeti ayrı bir şekilde yorumlar mısınız?
2) Ayrıyeten Kuran niye korkutmaktan söz ediyor? İslam dininde zorlama yoktur, ama burada korkutmaktan bahsediyor ve gerek ki ifadesi deniliyor bu zorlama olmaz mı?
3) Allah şüphesiz akıldakileri ve kalplerin özünü bilendir. Ama bu ayette neden "yoksa" kelimesini yani burada biraz tahmin manasında ve bilinmezcilik manasında kullanılmış bunu nasıl anlayalım?
4) Neden başka yerlere de Kuran benzeri kitap gönderilmemiştir sadece Arabistan’a inmiştir? Mesela Yüce Allah isteseydi Antarktika’ya da bir Kuran benzeri kitap indirirdi niye sadece Arabistan’a tek inmiş?
5) Şimdi Youtube’da bazı kafirler kanal sahipleri var. Yüce Allah ve Peygamberimiz hakkında kan dondurucu sözler kullanılıyor o laf atanları öldürsem günah mıdır? Ben onları dinleyince kanım dondu!!! (çok kötü küfürler, dayanamıyorum)