1) Asker adayı olarak, askeri nedenlerden dolayı doktor (sağlık) kontrolünden geçmek zorunda kalan ve -affınıza sığınarak söylüyorum- tüm vücudunu -başka alternatif bulunmadığından- doktorların ve diğer asker adaylarının yanında teşhis konulması için açmak zorunda kalan kişi, "Allah avret yerini açana da, başkasının avret yerine bakana da lanet etmiştir" hadisinin beyanıyla lanetlenir mi?
- Bu bir zaruret kapsamına girer mi?
2) Alışveriş merkezinde bir kampanya var diyelim. Şu kadar fiyatın üstünde alışveriş yapana, harcadığı paranın %5'i kredi kartına iade edilmiş olsun. Bir süre sonra birikmiş parayla alışveriş yapabiliyor ya da o parayı nakit olarak çekebiliyorsunuz. Bu türlü kampanyalardan yararlanmak caiz mi?
- Faize girer mi? (Faiz oluyorsa, neden?)
- Ayakkabımın iç astarının domuz derisinden olduğunu öğrendim ve değiştirdim, fakat önceki yani domuz derisinden olan astar ayakkabının ucuyla beraber nemlenmişti bu durumda domuz derisinden necaset bulaşmış mıdır, ayakkabımın nemli olan yerine?
- Ayakkabımın astarını değiştirdim ama uç kısımda kalmış olan nem beni şüpheye düşürdü önceki yani domuz derisinden olan astarın kokusu var bu durumda yeni astar koymuş olmama rağmen ayakkabımı kullanmam caiz mi?
- Ve ayakkabımı kullanmış olduğum zaman giyinmiş olduğum çoraplarla namaz kılabilir miyim?
- Ayakkabımı yıkamam gerekir mi?
- Şafiiyim, şafiilere göre değerlendirilmesi nasıl olur?