- Müslim Salat: 135; et-Tefsirü'l-kurtubi, 14:244 bu gibi internette numarandırılmış bilgiler kitablarlda nasıl bulunur?
- Detaylı bilgi verir misiniz?
- Zekat verilecek olan malın bir yıl bekletilen maldan verilmesi hükmünün kaynağı nedir?
- Bir kişi zekat vermemek için malını bir yıl içinde sürekli bekletmeden harcasa caiz midir?
- Kuran meallerinde ve tefsirlerinde değişik yerlerde “hüküm vermek” sözü geçiyor. Örneğin: “Hüküm vermek ancak Allaha aittir(Yusuf, 12/40)” ya da “İsra Suresi 36. Ayetin tefsirinde şu yazıyor: Bilmediğin konuda hüküm vermeyeceksin” gibi. Ben, ayetlerde ve tefsirlerde geçen “hüküm vermek” yerine “karar vermek” sözünü de kullanabiliriz diye biliyor ve bu şekilde kullanıyordum. Kardeşim bir yere sormuş. Bu iki ifade her zaman aynı anlama gelmiyor demişler. Şimdi kardeşim ayetleri açıklarken, söylerken vs. “hüküm vermek” yerine “karar vermek” sözünü kullanamayız. Allah yasaklamış diyor. Benimde aklımı karıştırdı.
- Gerçekten Allah’ın böyle bir emri/yasağı var mı?
- (Direkt olarak bu iki ifadenin anlamlarına yönelik yada kullanımı ile ilgili bir emir/yasak mı var?)
- Kuranın ya da Ayetlerin değiştirilmesinin yasak/günah olduğunu düşünürsek “hüküm vermek” yerine “karar vermek” demekte yasaktır yani kardeşim dolaylı olarak haklı gibi bir durumda ortaya çıkıyor.
Diğer sorum ise:
- Eğer Allah’ın bu konuda bir emir/yasağı yok ise “hüküm vermek” yerine “karar vermek” ifadesini kullanmak günah olur mu?
- (Yoksa ayetin anlamını bozarsa mı günah olur?)
- Hz. Ali'nin ömrü uzatan dört şeyden birinin de bakire biriyle evlenmek olduğunu söylediği anlatılır. Böyle bir rivayet var mı?
- Eğer varsa bakire biriyle evlenmek neden ömrü uzatsın?