"Kıyamet günü kişi, cehennemde perişan olmuş babasını elinden tutup cennete sokmak isteyecek. ''Cennete müşrik olan giremez. Allah cenneti müşriklere yasak etmiştir.'' diye bir ses duyacak. Adam; ''Ey Rabbim! Bu benim babamdır. (Üç kere tekrar ederek) haykıracak. Bunun üzerine babası çirkin bir şekle sokulacak. Dayanılmaz fena koku etrafa saçacak ve nihayet çocuğu onu terk edecek."
- Ramuz el-Ehadis, 4455’de geçen hadis sahih midir?
- Kaynağı nedir?
- Kur’an’ın birçok ayetinde varlıkların en güzel şekilde yaratıldığından bahsedilir. Mesela;
“O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı.” (Secde 7).
- Bir başka ayette şöyle buyrulur:
“Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı.” (Tegabun 3).
- Yine bir başka ayette insanın en güzel surette yaratıldığı belirtilir:
“Size suret vermiştir, suretinizi de en güzel bir şekle sokmuştur.” (Mumin 64).
- Fakat birçok genetik hastalığa bağlı anormal insanlar olabiliyor. Bunu nasıl açıklamalıyız?
- Yaratılmış her şeyde insan da dâhil genetik nedenlerle anormallikler bulunuyor. Siyam ikizleri organları yeterli olmadığı için biri ölebiliyor.
- Dudağı ve damağı yarık olduğu için beslenmekte zorluk çeken bir insanın şekli güzel diyebilir miyiz?
- Ya da yapışık parmaklı doğup elini kullanamayan insanın ya da göğüs kafesi deformitesi nedeniyle nefes alamayan insanın.
- Burada çirkinlik güzelliğin dışında verilen şekil onu kullanmasına uygun olmayan bir beden güzel şekilli denebilir mi?
- Çirkin gözüken şeylerde güzellik vardır, fakat burada uygunluk bulunmamakta bunu nasıl açıklayabiliriz?
- Bu ayetlerde anlatılmak istenen tam olarak nedir?