Araf suresi 35.ayette Cenab-ı Hakk ''Ey Âdemoğulları! Size içinizden peygamberler gelip âyetlerimi anlattıklarında, kim Allah'tan korkar ve kendini düzeltirse, işte onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.'' diye bize sesleniyor. Fakat burada kafama takılan bir nokta var sonuçta bu ayet vahiyle peygamber efendimize(asm) bildiriliyor. Peygamber efendimizden sonra peygamber gelmeyeceğine göre bu ayette 'Size içinizden peygamberler gelip âyetlerimi anlattıklarında' cümlesinin hikmeti nedir?
Araf Suresi ayet 40. 'Bizim âyetlerimizi yalanlayan ve onlara inanmaya tenezzül etmeyenler var ya, işte onlara göğün kapıları açılmayacak ve deve (veya halat) iğne deliğinden geçinceye kadar onlar cennete giremeyeceklerdir. İşte suçluları böyle cezalandırırız.' burada 'deve (veya halat) iğne deliğinden geçinceye kadar onlar cennete giremeyeceklerdir' ne demektir ve şeytan bu cümlenin Beşer sözü olduğu gibi bir vesvese veriyor.
Allah bizi imtihan için dünyaya gönderdi diyoruz, bu sınavı kazanmamız ise imanımızın ve amellerimizin Allah?ın istediği gibi olmasına bağlı, ancak; 1- İnançlar ve ameller üzerinde insan psikolojisinin çok önemli bir etkisi var, hatta yakın zamanda "inanç geni" bulundu, 2-aile ve çevrenin yani yetiştirilmenin ve yetişilen yerin iman ve ameller üzerinde çok etkisi var, dolaysıyla, imtihan varsa sorular herkese eşit olur, ancak şartlar hiç te eşit değil?
Yüce Allah, Hz. Adem ve Havva'ya lanetli iblisin hilesine karşı sakınıp uyanık olması için uyarıda bulunmuştu. Fakat onlar, Allah'ın -kendilerine yapmış olduğu- bu tavsiyeyi unutmuşlar ve iblisin "eğer size yasak edilen bu ağaçtan yerseniz, cennette ebedi olarak kalırsınız" şeklindeki sözüyle ikisi de iblisin bu hilesiyle aldatılmış oldular. soru: Adem ve Hawa cennette ebediyen kalamayacakları fikrine nerden kapıldılar da ebediyen cennette olmak için ağaçtan yediler?
İlahi kitaplar bir önceki değiştirildikten sonra mı inmiştir? yani Tevrat değişti incil indi, incil değişti kuran indi gibimidir? yoksa bir önceki tahrif olmadan yeni bir ilahi kitap iner mi