Elime geçenlerde bir mail geçti. genel olarak harac durumlarında o konu için kolaylık bulunan mezhebi tercih edebileceğimiz bazı konuları madde madde yazmışlar. sormak istediğim maddeyi aynen alıntılıyorum: "Besmelesiz kesildiği için leş olmuş hayvanları yemek için, Şafii?yi taklit caiz ve lazım olur; çünkü Şafii mezhebinde, hayvan keserken Besmele çekmek farz değildir" birkaç ay için yurt dışında bulunuyorum ve helal yiyecek bulmakta son derece zorlanıyorum. acaba bu doğru mudur?
Ben gezmek için istanbula geldim ve 3 hafta kalmaya niyet ettim. Fakat bir yanlış anlamayla ilk on beş gün namazımı seferi gibi kıldım (ve bu sürede sünnetlerimi terketmedim) sonrasında normal kılmaya devam ettim. Acaba bu ilk 15 gün kıldığım namazlar kabul olur mu? Kaza yapmam gerekir mi?
Yani nasıl ki ulus devletlerde vergi vermeyene ceza var, şeriatta da zekat vermeyene ceza var. Bunun gibi; içki içene, zina yapana, hırsızlık yapana,... vs. türlü ceza (hadler) konulmuş. Müslüman ahalisi İslâmî kurallarla yönetilmeyi kabul etmiş bir ülkede, tesettürsüz gezen bir müslümana ceza verilir mi, verilirse cezası nedir ve o kişi zorla tesettüre alınır mı?