- Bu bilgi, çok uzun bir hadis rivayetinin içinde geçer. (Kuşeyri, Kitabü'l-Mirac, s. 51)
Bu haliyle bu uzun rivayetin sahih olmadığı hatta aşırı derecede zayıf olduğu, bu nedenle bu haliyle delil olamayacağı hem bunu nakleden Kuşeyri tarafından hem de hadis uzmanları tarafından ifade edilmiştir. (bk. Kuşeyri, s. 46; aynı eser, dipnot, s. 62)
- Bu uzun rivayet, sahih bilgiler yanında sahih hadis kaynaklarına aykırı bazı bilgiler ihtiva etmektedir. Örneğin soruda da yer verilen yıldızlar ve çiçekler sayısı kadar cennetler olduğu bilgisi bunlardandır.
Bununla beraber, eğer soruda geçen bilgilerin sahih bir yönü varsa, burada geçen “Yıldızlar ve çiçekler sayısı kadar cennetler” ifadesi, cennetlerin makamları, bölümleri, dereceleri şeklinde anlaşılabilir. Bu açıdan makam, bölüm, nimet ve derece ile cennet sayıları karıştırılmış olabilir.
Nitekim Hz. Ebu Hureyre’nin anlattığına göre, bu konuda Peygamber (asm) Efendimiz tarafından özetle verilen bir bilgi şöyledir:
“Cennete yüz derece vardır. Her bir derecenin arası gök ile yer arasındaki mesafe kadardır. Allah onları kendi yolunda cihad eden kimseler için hazırlamıştır. Allah’tan istediğinizde Firdevs cennetini isteyin, çünkü o cennetin en yüksek yerinde ve en değerlidir. Onun üzerinde Rahman’ın arşı bulunur, cennetin nehirleri de oradan fışkırır.” (bk. Buhari, h. no: 2790)
Cennetin sekiz, cehennemin yedi katman olduğu, her birinin ayrı kapıları olduğu bilgisi en yaygın olandır.
Mesela bir hadis-i şerifteki bilgiler özetle şöyledir:
“Kim Allah’ın vahdaniyetine, Hz. Muhammed’in risaletine (Onun kulu ve elçisi olduğuna), İsa’nın da Allah’ın kulu ve resulü olduğuna ve Meryeme ilka edilen ilahi bir kelime olduğuna inanırsa, cennetin hak ve ateşin hak olduğuna iman ederse, cennetin sekiz kapısından istediği kapıdan cennete girecektir." (bk. Buhari, h. no: 3435)
Yine bir rivayette iyi amel işleyenlerden bahsedildikten sonra “bu kimseler cennetin sekiz kapısından istediklerinden girerler” denilmiştir. (bk. Ebu Davud, 169)
Cennetin 8 ismi şöyledir:
1. Cennetu’l-Meva (bk. Necm, 53/15),
2. Cennetü’n-Naîm (bk. Şuara, 26/85),
3. Cennati Adn (bk. Tövbe, 9/72),
4. Cennatü’l- Firdevs (Kehf, 18/107),
5. el-Hüsna (bk. Yunus,10/26),
6. Darüsselam (bk. Yunus, 10/25),
7. Dârülmukame (bk. Fatır, 35/35),
8. Cennetü’l-Huld (bk. Furkan, 25/15).