Namaz kılmayan ile arkadaş olunur mu?

Tarih: 27.12.2023 - 15:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namaz kılmayanla arkadaşlık hakkında şöyle bir yazı okudum:
 (Bir kişi "Evimde namaz kılmayan biri var, ona karşı nasıl davranmalıyım?" diye sormuş, onlarda cevaben şunları demişler:)
 "O bir şeytandır, onunla konuşmayın, ona dargın kalın."
- Bu ne kadar doğrudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz kılmayan bir kimseyi şeytan olarak düşünmek yanlıştır. Her müminin bütün sıfatlarının mümin olması lazım gelmez. Fakat kişi günah işlemekle dinden çıkmaz.

İmanla kabre giren kimsenin günahı ne olursa olsun af kapsamındadır, Allah dilerse affeder, dilerse cezalandırır ve daha sonra cennete koyar.

Buna göre, mümin olduğu bilinen bir kimseyi günahlarından ötürü tekfir etmek yani kâfir olduğunu söylemek büyük bir hatadır. Günahkâr kişinin -ki peygamberlerden başka herkes günah işleyebilir- işlediği günahları onun kötü bir tarafını teşkil ediyorsa, iman tarafı ise onun iyi yönünü temsil eder.

Böyle bir kişiyi bir bütün olarak mahkûm etmek masum vasıflarına karşı cinayettir.

Kâfirlerle bile dostluk iki şekilde mütalaa edilmiştir: Kişinin dinsizlik yanını esas alıp bu yüzden onu sevmek onunla dostluk kurmak yasaklandığı hâlde, aynı kişinin güzel bazı yönlerini -örneğin adil, dürüst, merhametli- vasıflarını sevmenin caiz olduğu bildirilmiştir.

“Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)

manasındaki hadisin ifadesi genel olarak bu tür dostluklardan zarar görüleceğine dair bir uyarıdır. Çünkü “Üzüm üzüme baka baka kararır”. 

Bediüzzaman Hazretlerinin şu ifadesi konumuza ışık tutmaktadır:

“Adalet-i mahzayı ifade eden وَلاَ تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَى (Hiçbir kimse başkasının suçundan dolayı sorumlu tutulmaz) sırrına göre; bir müminde bulunan cani bir sıfat yüzünden sair masum sıfatlarını mahkûm etmek hükmünde olan adavet ve kin bağlamak, ne derece hadsiz bir zulüm olduğunu ve bahusus bir müminin fena bir sıfatından darılıp küsüp, o mü'minin akrabasına adavetini teşmil etmek, اِنَّ اْلاِنْسَانَ لَظَلُومٌ (Şüphesiz insan çok zalimdir.) siga-i mübalağa ile gayet azîm bir zulüm ettiğini, hakikat ve şeriat ve hikmet-i İslamiye sana ihtar ettiği halde; nasıl kendini haklı bulursun,'Benim hakkım var.' dersin?” (bk. Mektubat, s. 264)

İlave bilgi için tıklayınız:

Günah işleyen kimselerle arkadaşlık etmek sakıncalı mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun