Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar, hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 27.03.2024 - 12:10 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:

« مَنْ يُرِدِ اللَّهُ بِهِ خَيْراً يُصِبْ مِنْهُ »

“Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.”   (Buharî, Merdâ 1)

Hadisimiz, başa gelen sıkıntıların bazen lutuf ve hayır vesilesi olacağını açıkça ortaya koymaktadır. Burada söz konusu olan bela ve musibetlerin neler olabileceğini ise, Bakara suresi’nin 155. âyeti açıklamıştır. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden eksiltmekle sınarız. Sabredenleri müjdele!” (Bakara, 2/155)

Başka hadislerde de görüldüğü gibi bela ve musibetler, sabır gösterilirse ya günahların bağışlanmasına ya da burada işaret edildiği üzere, hayır ve ecirlere vesile olur.

İmam Gazzâlî, konuya üç ayrı yorum getirmiştir:

1. Münafığın başına gelen musibet ve hastalıklar. Münafık, sıkıntıya sabretmeyip şikâyette bulunduğu için bunlar onun hakkında tam bir ceza anlamı taşır.

2. Müminin hastalık ve musibeti. Mümin, bunların Allah’dan geldiği bilinci içinde sabreder. Böylece de sıkıntıları günahlarına kefaret olur.

3. Şükür ve rıza hâlindeki olgun müminlerin hastalık ve sıkıntıları. Bunlar bela ve musibet hâlinde de Allah’a hamd ve şükür görevlerini yerine getirirler. Öylece onların sıkıntıları, Allah katındaki derecelerinin yükselmesine vesile olur.

 Netice olarak şunu unutmamak gerekir ki, bu dünya imtihan dünyasıdır. Allah katında derece sahibi olmanın bir yolu da bela ve musibetlere uğramaktan geçmektedir. Bu durumda yapılacak iş, başa her ne gelmişse, onu sabır ve rıza ile karşılamaktır. Müslümanın asıl kazancı buradadır. Bir anlamda sabır, Müslüman için, her olumsuzluğu lehine çevirmeye imkân vermektedir. 

Özetle;

1. Başa gelen her bela ve sıkıntı, mutlaka bir ceza değildir.

2. Müslüman bela ve musibetlere sabretmek suretiyle Allah katındaki derecesini yükseltebilir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Erkam Yayınları, Hadis No: 40)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun