Namaz kılınmasına engel olacak bir iş yapmak caiz mi?
- Şu an işsizim ve iş arıyorum. Pilotluk ilanı gördüm ve pilotluk mesleğini avantajları ve zorlukları ile bana uygunmuş gibi düşünmeye başladım. Ama kafamda birkaç soru işareti var:
1. Eğer pilot olursam süreli yolculuk yapmak durumunda kalacağım ve namazlarım aksayacak hep kazaya kalacak. Bunun dışında bu işin kesin bir zamanı yok, mesela tam cuma vaktini de kapsayan bir uçuş yapmam gerekebilir. Bu sebepten ötürü pilotluk yapmam caiz midir?
2. Hava yolu firmaları kılık kıyafet yönetmeliklerinde genelde sakal tıraşı istiyor muhtemelen 0 olacak şekilde. Bu da bir Müslümanın pilot olmasına engel midir?
3. Şu an mühendislik diplomam var, iş arıyorum ve bir firma ile görüşmem devam ediyor. Eğer mühendislik yaparsam en azından şu an görüştüğüm firmada ibadetlerimi sorunsuz yapabileceğimi düşünüyorum ama tabi oradan ayrılırsam ne olur bilmem.
- Yani sorum şu, ibadetlerimi hiç kazaya bırakmadan yapabileceğim bir iş varken ibadetlerimi kazaya bırakmam gereken bir iş yapmam caiz olur mu?
- Pilotluğu istememdeki tek sebep maddiyat çünkü yaptıkları işin maddi karşılığını aldıklarını öğrendim. Sırf maddiyat için böyle bir tercih yapmam ne kadar doğru olur?
Değerli kardeşimiz,
Zaruret olmadıkça yani aç ve açıkta kalmadıkça, namazı kazaya bırakmaya mecbur olacağın bir işe girmezsin, buna ancak aç ve açık kaldığında geçici olarak girebilirsin.
Soru 1:
Eğer pilot olursam süreli yolculuk yapmak durumunda kalacağım ve namazlarım aksayacak hep kazaya kalacak. Bunun dışında bu işin kesin bir zamanı yok, mesela tam cuma vaktini de kapsayan bir uçuş yapmam gerekebilir. Bu sebepten ötürü pilotluk yapmam caiz midir?
Cevap 1:
Yolculuk namaza engel değildir. Uçakta oturduğu yerden ima ile namazlarını kılar.
Namazları, vakti içinde kılma imkânı olmayacaksa, durum müsait olunca birleştirerek; yani sırasını bozmadan arka arkaya kılabilirsiniz.
Soru 2:
Hava yolu firmaları kılık kıyafet yönetmeliklerinde genelde sakal tıraşı istiyor muhtemelen o olacak şekilde. Bu da bir Müslümanın pilot olmasına engel midir?
Cevap 2:
Bu durum, bir Müslümanın pilot olmasına engel olmaz.
Soru 3:
Şu an mühendislik diplomam var, iş arıyorum ve bir firma ile görüşmem devam ediyor. Eğer mühendislik yaparsam en azından şu an görüştüğüm firmada ibadetlerimi sorunsuz yapabileceğimi düşünüyorum ama tabi oradan ayrılırsam ne olur bilmem. Yani sorum şu, ibadetlerimi hiç kazaya bırakmadan yapabileceğim bir iş varken ibadetlerimi kazaya bırakmam gereken bir iş yapmam caiz olur mu? Pilotluğu istememdeki tek sebep maddiyat çünkü yaptıkları işin maddi karşılığını aldıklarını öğrendim. Sırf maddiyat için böyle bir tercih yapmam ne kadar doğru olur?
Cevap 3:
İlk sorunun cevabında da ifade edildiği üzere, vakti içinde namazı oturduğun yerde de olsa kılarsın, vakti içinde kılma imkânın olmayacaksa, namazları cemederek kılarsın; seferilik, ameliyata girmek, nöbet tutmak gibi bir gerekçeyle namazları cemederek kılmak, kazaya bırakmak değildir.
Eğer namazı kazaya bırakmaya mecbur olacağın bir iş olursa buna, ancak aç ve açık kaldığında geçici olarak girebilirsin.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İbadetlerimi tam ve düzenli hiç terk etmemek için nasıl bir yol izleyebilirim?
- Kadın pilot olabilir mi?
- Zaman üstü olarak her şey var mı?
- Taşıdığı yükünde alkol olanın kazancı haram mı?
- Dinimize göre bir kız veya kadın tesettüre riayet edebildiği ve erkek-kadın karışık olmayan bir okulda, dini olmayan alanlarda eğitim almak istiyorsa, babası veya evliyse kocası buna engel olabilir mi?
- ORUÇLU OLAN BIR PİLOT OKSİJEN TENEFFÜS EDEBİLİR Mİ?
- Riya var, ibadetlerimi bırakayım mı?
- Riya konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz?
- Kendi dini bayramlarımızda, çocuğumla ağaç süsleyebilir miyim?
- KONTROL MÜHENDİSLİĞİ AÇISINDAN YARATILIŞ GERÇEĞİ