Evlilikte "hayırlı kişi" kimdir?
- Evlilik konusu açıldığında herkes "hayırlı kişi"den bahsediyor. İbadetlerini yerine getiren bir kimse akla geliyor hemen. Sadece ibadetlerini yerine getiren kişiler mi bizim için hayırlıdır?
- Arada alkol kullanan, namaz kılmayan -sadece arada cuma namazlarına giden- biri benim için hayırlı kişi olamaz mı?
- Bu insanın bu huyları var diye bırakmak doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, eş seçiminde temel motivasyonun dindarlık olması gerektiğini belirtmektedir (bk. Buhari, Nikah, 15; Müslim, Rada, 53)
Dindarlık sözlükte, "dinin yapılmasını emrettiklerini yapma, yasakladıklarından kaçınma hâli” olarak tarif edilmekle birlikte, genel anlamda şöyle tanımlanabilir;
“Kişinin sağlam bir inançla Allah’ın emirlerine uyması ve yasaklarından kaçınması, canlı ve cansız varlıklara karşı sevgi, saygı ve bağlılık şuuru içerisinde bulunma hâlidir.”
Dindarlığın öne çıkması, sağlam bir aile temelinin oluşturulması ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesinin yanında hem dünya hem de ahiret saadetinin elde edilmesine vesile olmasındandır.
"Hayırlı kişinin belirlenmesi" sicil amirine göredir. Dünyanın hiçbir yerinde memurlar kendi sicilini doldurmazlar. Her kurumun sicil amiri kimse sicili o doldurur. İnsanların sicil amiri Allah’tır.
Bizler bire memuruz. Allah sicilleri doldururken, elbette adalet ölçüsünü esas alır.
Adalet mefhumu ise, memurların keyiflerine göre değil, Allah’ın insanlık camiasında icra ettiği hükümlerdir. Hükümlerinin muhtevası ise, dinin emir ve yasaklarıdır. Bunlara uymak kişiyi takva sahibi/Allah’a karşı saygılı bir kul haline getirir.
Amiyane bir ifadeyle: Günah işleyen, hayır işleyen kimse gibi olamaz. Namaz kılan kimse ile kılmayan bir olmaz.
İleride ne olur, kişilerin akıbeti hayır olur mu olmaz mı, bunu ancak Allah bilir. Fakat şimdiki hâlde hırsız olan olmayandan kötüdür. İçki içen içmeyenden kötüdür. Oruç tutan tutmayandan iyidir. Vessellam...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Selam vermek yerine, günaydın demek caiz midir? Sabah erken saatte bir mümin gördüğü mümine "selamün aleyküm" mü demeli, yoksa sabah başka bir selam mı kullanılır?
- Evlenilecek eşlerde aranan vasıflar nelerdir?
- Evlilik Öncesi Tarafların Birbirini Tanımasında Ölçü Ne Olmalıdır?
- Aileden gizli olarak kıyılan nikâh geçerli midir?
- Evlilikte eşin dindar olması niçin önemlidir?
- İSTİHÂRE`NİN ŞEKLİ
- Üvey anne ile evlenmek caiz midir?
- Kızını fasıkla evlendiren, Allah'ın emanetine hıyanet etmiştir, diye bir hadis var mıdır?
- Kızını isteyerek fasıkla evlendiren babanın cehennemlik olduğu, şeklinde hadis var mıdır?
- Denk olmayan kızla erkeğin evlenmesine aileler itiraz ederse, nikah geçerli olur mu? Kız ile erkeğin anlaşamaması denk olmadıkları anlamına gelir mi? Evlilikte denklik konusunu açıklar mısınız?