Elimize ve yüzümüze sürdüğümüz krem abdeste engel midir?

Tarih: 03.07.2006 - 17:13 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Elimize krem sürdükten sonra, yani elimiz kremli iken abdest alırsak derimize su geçer mi? Abdestimiz olur mu? Sabunlamak gerekir mi? - Eğer krem suyu geçirmez ise, peki krem içerikli sabunlar var bunlarla elimizi sabunlayınca bunların bünyesindeki krem suyun deriye geçmesine engel mi? Abdestimiz olur mu? - Abdest aldıktan sonra krem sürsek namaza engel mi? Yani krem bünyesinde namaza engel bir içerik (alkol, domuz yağı vb.) taşıyor mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Yağlı boya, balık pulu gibi deri üzerinde tabaka oluşturan maddeler, suyun geçmesine engel olduğundan abdest ve gusle zarar verir. Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için, deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur.

- Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.

Namaza gelince:

Bakara sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde Elmalılı Hamdi Yazır bu konuda şu hususlara temas etmekte ve şöyle demektedir:

“Üzüm şarabından yapılmayan ispirto, bira vesaire müskirat içilemezse de elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza mâni olur, diye iddia edilemez.” (Hak Dini Kur’ân Dili, Bakara Suresi 219. Âyet Tefsiri)

Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkolün, bütün alimlere göre içilmesi haram ise de, Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza engel olmaz. Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre pis sayıldığı için, sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir.

Kremin içerisinde domuz yağı varsa, domuz ve mamülleri necis olduğundan, işgal ettiği yer avuç içinden fazla ise namaz olmaz, az ise namaz olur. Kremin içeriğine göre karar vermek gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun