Elimize ve yüzümüze sürdüğümüz krem abdeste engel midir?
Değerli kardeşimiz,
- Yağlı boya, balık pulu gibi deri üzerinde tabaka oluşturan maddeler, suyun geçmesine engel olduğundan abdest ve gusle zarar verir. Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için, deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur.
- Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.
Namaza gelince:
Bakara sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde Elmalılı Hamdi Yazır bu konuda şu hususlara temas etmekte ve şöyle demektedir:
“Üzüm şarabından yapılmayan ispirto, bira vesaire müskirat içilemezse de elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza mâni olur, diye iddia edilemez.” (Hak Dini Kur’ân Dili, Bakara Suresi 219. Âyet Tefsiri)
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkolün, bütün alimlere göre içilmesi haram ise de, Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza engel olmaz. Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre pis sayıldığı için, sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir.
Kremin içerisinde domuz yağı varsa, domuz ve mamülleri necis olduğundan, işgal ettiği yer avuç içinden fazla ise namaz olmaz, az ise namaz olur. Kremin içeriğine göre karar vermek gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebine göre, el ve yüze sürülen krem abdeste ve namaza mani olur mu?
- Kömür karası abdest veya gusle mani olur mu?
- Tükenmez kalemden elimize bulaşan kısımlar abdeste mani midir?
- Saça sürülen yağ orucu bozar mı?
- Tırnak altındaki kir abdest ve gusle mani midir?
- SAÇ KREMİ
- Parfüm namaza mani midir? Parfümlerin içinde alkol var, bunları kullanmak haram mıdır?
- Abdest aldıktan sonra makyaj yapıp namaz kılıyorum, bir sakıncası var mıdır? Parfüm kullandıktan sonra namaz kılınır mı?
- Su geçirmeyen rimel abdeste mani midir?
- Ayakkabı boyası, uhu, vücudun herhangi bir yerine bulaşan kimyasal boyalar abdeste mani midir?