Tirmizi'de, Allah, Ali ile gizli konuştu ben değil, ifadesi var mı?

Tarih: 18.11.2017 - 01:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tirmiz’i de geçen Gadiri Hum ile ilgili rivayette “onunla Allah gizli konuştu ben değil.” diye ifade mi geçiyor?
- Rivayet şöyle:
3726- Cabir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Taif vakasında Rasûlullah (s.a.v.), Ali’yi çağırdı. Onunla baş başa konuştu. Bunun üzerine Müslümanlar Rasûlullah (s.a.v.)’in amcasının oğluyla baş başa konuşması uzadı dediler. Rasûlullah (s.a.v.) de şöyle buyurdu: “Gizli konuşmayı ben istemedim. Allah emir buyurdu.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)
- Gizli konuşmayı ben istemedim Allah emir buyurdu, diye tercüme edilen söz Arapça yani orijinal lafzıyla onunla gizli konuşan ben değil Allah’tı diye mi geçiyor.
-​ İnternette Tirmizi’de Gadiri Hum diye video var o videoda bir şahıs Tirmizi hadis kitabını görüntüye kaydetmiş, yukarı yazdığım hadisi görüntülüyor. Türkçe tercümesi aynı yazdığım gibi. Fakat Arapça orijinal lafzının altını çiziyor ve “onunla Allah gizli konuştu ben değil.” şekilde anlamı olduğunu söylüyor ve bunu tercüme edenlerin bunu tahrif ettiğini iddia ediyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tirmizi’de (h. no: 3726) orijinal metin şöyledir:

Müslümanlar “Rasûlullah (asm)’ın amcasının oğluyla baş başa konuşması uzadı.” demeleri üzerine, Peygamberimiz “وَلَكِنَّ اللَّهَ انْتَجَاهُ” (ve lâkinnallâhe intecâhu) buyurdu.

İntecâ fiili, “gizli konuşmak, gizli konuşmayı birisine tahsis etmek” anlamına gelir. Bu cümleyi bizzat Tirmizi -özetle- şöyle açıklamıştır:

 وَمَعْنَى قَوْلِهِ:  “وَلَكِنَّ اللَّهَ انْتَجَاهُ”. يَقُولُ: إِنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي أَنْ أَنْتَجِيَ مَعَهُ

Bunun anlamı şudur: “Onunla (Hz. Ali ile) gizlice konuşmamı Allah emretti.” (Tirmizi, a.g.y)

- Bazı alimler bu ifadeyi “Atarken sen atmadın, fakat Allah attı.” (Enfal, 8/17) mealindeki ayetin ifadesiyle karşılaştırmışlardır.

Buna göre hadisin manası şöyledir:

“Gizli konuşmayı Ali’ye ben değil, Allah tahsis etti. Ben yalnız Allah’ın ona gizlice bildirmemi emrettiği şeyleri ulaştırdım.” (Mirkatu’l-Mefatih, h. no: 6097; Tuhfetu’l-ahvezi, 10/158-159 )

Yani, Bedir savaşında Hz. Peygamber (asm)'in düşmana attığı çakıl taşlarının bir mucize eseri olarak düşmanların gözlerine girmesi, gerçekte Allah’ın tahsisiyle olduğu gibi, Hz. Ali ile yaptığı gizli konuşması da Allah’ın tahsisiyle olmuştur.

Yoksa, “Allah bizzat Hz. Ali ile konuştu” demek İslam’ın ruhuna ters düşer. Çünkü Allah’ın doğrudan konuştuğu kimse ancak bir peygamberdir. (bk. Şura, 42/51)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun