Münafıkların gizlediklerinin açıklanması, sahabeler arası ön yargıya neden olmaz mı?

Tarih: 22.02.2016 - 05:28 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı ayetlerde Allah münafıkların gizliden söylediği sözleri açıklaması ashabın ve Peygamberin suizanna düşmesi ve birbirlerine karşı önyargılı tavır almasına sebebiyet vermez mi?
- Örneğin 3:156, 4:141, 5:41 gibi ayetlerde münafıklardan bahsediyor ama kim olduklarını söylemiyor.
- Özellikle 4:81de Peygamber aleyhissalatü vesselama evet inandık diyen herkes zan altında kalmış oluyor. İnsanları zan altında bırakarak ispiyonlar gibi, onlar sana böyle diyor ama sen onlara bakma onlar aslında kötü minvalinde münafıkların anlatılması insanları birbirine kırdırıp zanna düşürmez mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kur’an’da münafıkların bazı gizli yönlerinin açıklanması, müminlerin imanlarını arttırıyordu. Çünkü, bu açıklama Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğunu açıkça ortaya koyuyordu. Zira, bu gizlikleri Allah’tan başka kimsenin bilmesine imkân yoktur.

- Münafık olmayan samimi Müslümanlar, o güçlü imanlarıyla, Allah’ın kendilerini “münafık” olarak kabul edip ilan etmeyeceğini çok iyi bilirlerdi. Çünkü, sahabeler, Allah bazılarının kalbindeki “gizli nifakı” bildiği gibi, samimi müminlerin kalbindeki imanı da çok iyi bildiğini, çok  iyi biliyorlardı...

İnsan olarak bazen kalplerine bir vesvese gelse bile, bunu ciddiye almıyorlardı. Çünkü, söz gelişi, sahabeden bir kimse hırsız olmadığı halde, Allah’ın kendisini hırsız ilan edeceğinden endişe ederse, bu imanla bağdaşmaz. Zira, Allah kimseye haksızlık etmez, kimseye iftira atmaz.

Kur’an’da münafıkların isimlerinin verilmesi, hem dini hem siyasi yönden hikmete uygun olmadığı için, isimler verilmemiştir.

Ayrıca Kur’an baştan sona (Tebbet suresi hariç) insanların sosyal onurlarını korumak için, hiçbir yerde suçluları, zalimleri, kâfirleri ve de münafıkları ismen deşifre etmemiştir.

- Hz. Ömer’in Hz. Huzeyfe’ye “Ben de münafıkların listesinde var mıyım?” sorusu, onun fazla hassasiyetinden kaynaklandığı gibi, -ayetlerde yer alan münafıkların vasıflarının zikredilmesinden ziyade- Hz. Peygamber (asm) tarafından bir sır olarak Hz. Huzeyfe’ye verilen münafıkların listesinin olmasından kaynaklanmıştır… Vesselam…

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun