Sokrat peygamber mi?

Tarih: 12.06.2020 - 14:18 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَلَقَدْ اَرْسَلْنَا رُسُلًا مِنْ قَبْلِكَ مِنْهُمْ مَنْ قَصَصْنَا عَلَيْكَ وَمِنْهُمْ مَنْ لَمْ نَقْصُصْ عَلَيْكَۜ

“And olsun ki, senden önce nice peygamberler gönderdik; sana onların kimini anlattık, kimini anlatmadık.” (Mü’min, 40/78)

Peygamberler, Allah'ın insanlar içinden seçerek insanlara gönderdiği elçilerdir. Onlar, insanlar içinde Allah'ın elçileri, Allah'ın nezdinde de insanların elçileri, yani temsilcileridir.

Kur'an-ı Kerim her ümmet için elçi gönderildiğini bildirir. (bk. Yunus, 10/47) Gönderilen elçiler insanlara Allahı anlatırlar, Onun emir ve yasaklarını bildirirler. Peygamberlerin gönderilmesi, insanın mükellef olmasının en önemli esaslarındandır. Kur'an şöyle bildirir:

وَمَاكُنَّا مُعَذِّب۪ينَ حَتّٰى نَبْعَثَ رَسُولاً  “Bir elçi göndermedikçe, azap edici değiliz.” (İsra, 17/15)

Kur'an-ı Kerim'de yirmi beş peygamberin ismi geçer. Ama baştaki ayette ifade edildiği üzere, gönderilen peygamberler bu ismi geçenlerle sınırlı değildir. Bazı rivayetlerde yüz yirmi dört bin peygamberden bahsedilir. (İbn Hanbel, V, 266) Buda, Konfüçyüs, Sokrat gibi bilge insanların peygamber olmaları ihtimal olarak akla gelmekle beraber, elimizde net bir delil olmadığından “Bunlar peygamberdir.” dememiz uygun düşmez.

Üniversite talebeliğim yıllarında merhum Mehmed Kırkıncı Hocamıza sormuştum:

- Hocam, Sokrat peygamber olabilir diyorlar. Bu konuda siz ne dersiniz?
- Evet, olabilir.
- Hocam, nasıl olabilir, biraz izah eder misiniz?
Sen soruyu “olabilir mi” diye sordun, ben de ona göre cevap verdim. "Olabilir"in karnı o kadar geniştir ki, “olmayabilir”i de içine alır!..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun