"İnsanlara anladıkları hadisleri söyleyiniz. Allah ile Peygamber'in yalanlanmasını ister misiniz?" hadisini nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ali (r.a)'nin şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"İnsanlara anlayabilecekleri şeyler söyleyiniz. Siz Allah ve Resülü'nün yalanlanmasını ister misiniz?" (Buhari, İlim, 4).
Hz. Ali'nin bu sözünün bir benzerini İbn Mes'ûd (r.a) da söylemiştir ki, bunu İmâm Müslim, sahih bir senedle Sahihinin mukaddimesinde şöyle tahric etmiştir:
"Bir gruba, akıllarının almayacağı şeyler söylersen, şüphesiz bu onların bir kısmı için bir fitne olur." (Müslim, Mukaddime, 3; bk. Acluni, 1/196)
Bilgi, kim tarafından, nerede ve ne şekilde kullanılacağına bağlı olarak faydalı olabildiği gibi, yıkıcı ve zararlı da olabilir. Nitekim İmam Mâlik, sıfat-ı ilahiye konusundaki müteşabih rivayetlerin ve İmam Ebû Yusuf, garib hadislerin ulu orta nakledilmesini hoş karşılamazlardı. (İbn Hacer, Fethu'l-Bârî, X/225)
Âlimlerin birçoğu, anlaşılması güç ve tevîli müşkil olan sözlerin ve müteşâbihlerin umuma söylenmesini hoş görmemişlerdir. Söylenmesi halinde murad edilen hikmetlerin açıklanması gerekir. Özellikle müteşabih ve temsili hadisleri açıklarken buna dikkat etmek gerekir. Hadisteki hikmeti, temsili veya teşbihi anlayamadığı için, buna uydurma diyenler çıkabileceği gibi, dini konularda şüpheye düşenler de olabilir.
Buna göre, yanlış anlaşılabileceğini tahmin ettiğimiz ayet ve hadisleri aktarmak gerekiyorsa, sonunda mutlaka açıklamasını da yapmamız gerekir.
İlave bilgi almak için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur’an’da her şey apaçıkken, neden Kur’an’ı anlamak için tefsir kitapları okunur?
- "Onlardan ölen hiçbirine ebediyen namaz kılma.” ayetinde geçen "ebed" kelimesi, sonsuz anlamına gelmediği gibi, cennetin de sonsuz olmayacağı söylenebilir mi?
- Kur'an ve sünnet bize yeter, alimlere gerek yok, düşüncesi doğru mu?
- Bedir’deki mücahitlerin hepsi şehit olsaydı, yeryüzünde ibadet edecek kişi kalmayacak mıydı?
- Tebbet suresinde Ebu leheb için "Ebû Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu." diye ifade edilirken "Ebu Leheb kurusun" denmeyerek "elleri kurusun" denmesinin hikmeti nedir?
- Ayetlerde istenen maksat, "yumuşak dil" mi, "yumuşak söz" müdür?
- Peygamberimizin, başka bir şehir değil de İstanbul'un fethini müjdelemesinin zahiri sebep ve hikmeti nedir?
- Fatır suresi, 5. ayette geçen; "Şeytan sizi Allah'ın rahmetiyle kandırmasın" ifadesini açıklar mısnız?
- "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın..." ayetinde cumanın sadece alışveriş yapanlara farz olduğu iddiasına ne demeliyiz?
- Topkapı Sarayı'nda, Mukaddes Emanetler kısmında Peygamberimize ait terliği esas alarak "Parmak arası terlik giymek sünnettir." iddiasında bulunuluyor. Uzmanlarca ortopedik sorunlara yol açtığını söylenen parmak arası terlik kousunda ne dersiniz?