Şafi mezhebine göre, imama sonradan uymuş bir kimse tek başına namaza devam ederken, ben ona uysam olur mu? Uyduğum kişinin imamdan ayrılmaya niyet etmesi gerekiyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Şafii mezhebine göre, imam selam verdikten sonra, (sonradan imama uyduğu için) hâlâ namazı tamamlanmamış olan bir kimse ile imam arasındaki cemaat bağı tamamen kopmuştur. Buna göre bu kişi -namazının geri kalan kısmında- başkasına tabi olabileceği gibi, başkasına imam da olabilir(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, II/179; el-Cezerî, el-Fıhkhu ala mezahibi’l-arbaa, 1/413).
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, tabi olduğunuz şahsın -kendi içinden- imamdan ayrılmaya niyet etmesi gerekmez, çünkü zaten imamla bir bağı kalmamıştır.
Hanefi mezhebine göre ise, sonradan gelip namaza dahil olmuş(mesbuk) bir kimse, imamın selamından sonra ne başkasına tabi olabilir ne de başkasına imam olabilir. Çünkü, onun kendi imamıyla bağlantısı devam ediyor(bk.Zuhaylî, II/178; el-Cezerî, a.g.e).
Bu durumda Hanefî olan ve cemaatten sonra namazını devam ettiren (mesbuk) bir kimseye uymak doğru olmaz. Çünkü, imam yapılan şahsın kendi mezhebine göre bu imamlık doğru değildir. Fakat aynı durumda Şafii olan bir kimseye tabi olabilirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir bayanın, bayan kuaföründe saç kestirdikten sonra kestirdiği saçları kendine alması gerekiyor mu?
- Kendi başına namaza duran bir erkege, bir kadın sonradan gelip uyabilir mi?
- İmam selam verdikten sonra gelenler, mesbuk olan kişiye uyabilir mi?
- Kolu olmayan imamlık yapabilir mi?
- Şafii mezhebine göre; cemaate sonradan yetişen kişi (mesbuk), namazını nasıl tamamlar?
- Erkeklerin kısa kollu elbise veya gömlekle namaz kılması mekruh mudur?
- Tek başına namaz kılan birine cemaat olabilir miyiz?
- Teheccüd, evvabin gibi gece ve akşam nafileleri sesli kılınabilir mi?
- Bıyığın İslam'daki yeri nedir? İmam-ı Şafiiden edilen rivayet doğru mu; bıyıksız bir erkeğe bakmak mekruh mu? Bir erkeğin bıyıksız olması takva cihetinden sakıncalı mı?
- MESBÛK