Çok günah işleyen bir kimseye kafir denir mi? "İnkarcılar" denince ben genelde Allah'ın varlığını inkar edenler anlıyorum... Başka bir manada, meseal günahkâr insan olarak da anlaşılabilir mi?

Tarih: 07.12.2006 - 14:02 | Güncelleme:

Soru Detayı
Kur'an'da hep inkarcılar, müşrikler ve münafıklar kelimeleri geçiyor cehennem ehli için... Mesela "Allah'tan başka ilah edinenler", "Allah'ı yalanlayanlar" deniyor... İnkarcı müşrik münafık kafir ne demek? Mesela insanlar Allah'tan başka ilah edinmezler, yalanlamazlar, ama günah işleler; bunların durumları farklı mıdır ki? Ayrıca çok günah işleyen kafir olabilir mi? Yani Kur'an'da -tabi ben tüm Kur'an'ı okumadım anladığım kadar söylüyorum- inkarcılar denince ben genelde Allah'ın varlığını inkar edenler anlıyorum... Başka bir manada, meseal günahkâr insan olarak da anlaşılabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Günah işleyen, ama Allah'a ve onun hak dinine inananlar inkarcı, kafir, münafık ve müşriklerden farklıdır. Günah işlemiş de olsa bu sınıflara girmiş olmaz. Ancak fasık olur. Günahları için cehennemde yansa da orada sonsuza kadar kalmaz. Çok günaha işlemiş bir kimseye kafir denmez. Ancak her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır.

"Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır." sözü mühim bir gerçeği dile getiriyor. Şöyle ki, bir günahı işlemeye devam eden insan, zamanla o günaha alışır, terk edemez bir hale gelir. Bu alışkanlık onu gün geçtikçe daha büyük manevî tehlikelere sürükler. Günahın uhrevî bir cezasının olmayacağına inanmaya, hattâ cehennemin bile olmaması gerektiğine kadar gider. Yani kalpte yer tutan o günah tohumu zaman içinde -Allah korusun- yeşillenerek bir zakkum ağacı haline dönüşebilir.(bk. Bediüzzaman, Lem'alar, s. 7; Mesnevî-i Nuriye, s. 115)

Böyle bir tehlikeye maruz kalmamak ve şeytanın kinlerine aldanmamak için, bir an önce tövbeyi icap ettirecek günahı terk ederek, insanın kendine çeki düzen vermesi gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Cehennemden çıkış var mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun