Seferî olan kişi mukim olan kimseye imamlık yaparsa, namazı tam mı kılar yoksa iki rekât mı kılar?

Tarih: 12.07.2006 - 19:27 | Güncelleme:

Soru Detayı
Seferî iken mukim kimselerden imamlık yapabilecek kimse yoksa, imamlık yapmak zorunda kalan birisi dört rekât farz namazı iki rekat mı kıldıracak, yoksa dört rekâta tamamlayacak mı? İki kıldırması gerekiyor ise, imama uyan mukim kimseler imam iki rekât sonunda selam verdiğinde namazlarına devam edip dört rekâta tamamlayacaklar mı?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Mukîm, müsafire (seferî olana); müsafir de mukîme uyabilir. Burada müsafir iki rekâtın sonunda selâm verince, mukîm kalkar -sağlam görüşe göre- kıraatta bulunmaksızın namazını tamamlar; yanılırsa secde de etmez. Çünkü, bu mukîm bir lâhik mesabesindedir. (bk. "Lahik" mad.)

İmam olan müsafirin namazdan önce "Ben seferîyim, siz namazlarınızı tamamlayın." demesi müstehaptır.

Yolcu ise ancak vakit içinde mukîme uyabilir. Bu durumda dört rekâtlı bir farz namazını mukîm gibi tam olarak kılar. İmama vakit içinde uymakla farz namazı iki rekâttan dört rekâta dönüşmüş olur.

"İbn Abbas 'Seferînin durumuna ne dersiniz? Yalnız başına kılınca iki rekât, mukîm olarak dört rekât kılıyor.' sorusuna; 'Bunu yapmak sünnettir.' cevabını vermiştir." (ez-Zühayli, II/335).

Nâfi' şöyle demiştir:

"İbn Ömer seferî olduğu zaman imamla birlikte kılınca dört rekât kılar; yalnız başına kıldığı zaman ise iki rekât kılardı." (ez-Zühayli, II/335).

Bir kimse müsafir iken kazaya kalan dört rekâtlı bir namazında mukîm imama uyamaz. Çünkü bu namaz daha önceden iki rekât olarak meydana gelmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun