Ramazan ayında özürlü olup da tutamadığımız orucun kazasını yaparken, orucun bozulması halinde hem kaza orucunun hem de o günün kazası olarak toplam iki gün mü oruç tutulması gerekiyor?
Değerli kardeşimiz,
Ramazandan kalan kaza orucunu tutarken, bilerek yenip-içilse sadece kazası gerekir. Çünkü bu orucu tutmak farz ise de senenin herhangi bir gününde tutulabilir. Ramazan ayında tutulan oruç ise, o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan, bilerek bozulunca kefaret gerekir.
Halbuki kazaya kalan orucu belli bir ay veya günde tutmak farz olmayıp istediğimiz zaman tutma hakkımız vardır. Bu sebeple kazaya kalmış Ramazan orucunu tutarken bilerek bozsak bile, sadece bir gün kaza etmek yeterlidir.
İster Ramazan orucucunu, isterse kaza oruçlarını ya da nafile oruçları tutarken bilmeden, unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Aklına gelince yemeyi içmeyi bırakır ve oruca devam eder. Ancak unutarak yedikten sonra nasıl olsa bozulmuştur, diyerek yemeye içmeye devam ederse, bir gün kaza orucu tutması gerekir.
(Mehmed Paksu, İslam İlmihali)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kaza orucu unutarak yense, tekrar tutmalı mıyız?
- Kaza orucunu bozmanın hükmü nedir?
- Oruç tutarken unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?
- Nafile ya da kaza orucuna niyetli iken adet gören kadın, bu oruçlarını kaza etmesi gerekir mi?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Kaza orucu tutarken unutarak bir şey yense o orucu tekrar tutmak gerekir mi?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Ramazan orucu tutarken, meşru bir hastalıktan orucu bozmak kefareti gerektirir mi?
- Şafii mezhebine göre orucu bozan haller nelerdir; bilerek orucu yemek kefaret gerektiriyor mu?
- Hamile veya emzikli kadın hem kaza orucu hem de fidye mi verir?