Şafii ve Hanefi mezhebine göre, kaza orucu olan kimse o yıl tutmayıp diğer yıl tutarsa ne olur?
Değerli kardeşimiz,
Orucun kazası, Ramazan bittikten sonra gelecek Ramazan'a kadardır. Borcu ödemek için kazada acele etmek menduptur. Hemen yapılamayan her ibadetin kazasına azmetmek vaciptir.
İkinci Ramazan'ın vaktinin girmesine, tutulmayan oruçlar sığacak kadar bir zaman kaldığı zaman, kaza etmede acele etmek vaciptir.
Şafiiler, bir kimse şer'i bir özür sahibi olmaksızın Ramazan'da oruç tutmamışsa, bunu acele olarak kaza etmesi gerektiği düşüncesindedirler. Üzerinde Ramazan'a ait kaza borcu bulunan kimsenin nafile oruç tutması mekruhtur.
Fakat bir kimse kazayı yapmadığı halde ikinci Ramazan gelip çatarsa, cumhura göre girmiş bulunan Ramazan çıktıktan sonra, bu kişiye hem kaza hem de fidye lazım gelir.
Hanefilere göre, geciktirme ister bir özür sebebiyle olsun ister olmasın bu kişiye fidye gerekmez. Şafiilere göre, yılların tekrarlanması ile fidye de tekrarlanır. (bk. Vehbe Zuhayli, İsl.Fık.Ans., III/206)
Konuyla ilgili hadis rivayeti ve değerlendirme için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Geçmişte muhtelif sebeplerden dolayı tutamadığım oruçlarım var, tahmini bir hesapla doksan gün civarındadır. Bu borcumu nasıl telafi edeceğim?
- Şafii ve Hanefi mezhebine göre kazaya kalan oruç borcumu ne zaman tutabilirim? Geçmiş yıllardan kalma bir aylık borcum var, bunun karşılığında her gün bir yoksul doyurmam yeterli olur mu?
- Oruç ilk olarak ne zaman emredilmiş ve oruç tutulmaması gereken zamanlar var mıdır?
- Şafii mezhebine göre fıtır sadakası ve oruç için verilen fidye hakkında bilgi verir misiniz? Şafiilerde buğday yerine para olur mu?..
- Şafii mezhebine göre, kaza orucu borcu olan kimse, nafile oruç tutabilir mi?
- Oruç borcu olanlar Ramazan orucunu tutamazlar mı?
- Orucun kazasını iyileştikten sonra yapacak olan kimseler aynı zamanda fidye de vermeli midir?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- İnsanın yaptığı her şey kaderinde var mı? Ruhlar alemindeki ruhlar birbiriyle görüşmüş mü?
- Nisa suresi 97. ayette hicret etmeyenlerin cehenneme atılacağı ifadesini nasıl anlamalıyız