Hadis-i şeriflere göre Müslümana bela ve musibetlerin gelmesi ve uğursuzluk sebebi nedir?
- Nisa sûresi 79. âyetine göre, peygamberler günah işlemedi ama onlara en büyük belalar geldi; sebebi nedir?
- Ayrıca, Peygamberimiz (asm) hadislerinde belaların hangi nedenlerle geleceğini haber vermiş midir?
Değerli kardeşimiz,
Asıl musibet ve zararlı musibet, imanımıza, Müslümanlığımıza, ahlakımıza gelen musibettir. Bu musibetlerden her zaman Allah’a sığınmamız ve ağlayıp sızlanmamız gerekir. (bk. Tirmizî, Deavât: 79)
Fakat dinî olmayan musibetler, hakikat noktasında musibet değildirler. Bunların bir kısmı Allah’ın bir ikazı ve uyarısıdır; bir kısmı günahlara kefarettir; hastalık gibi bir kısmı ise, Allah’ın bir iltifatıdır, bir temizliktir. (bk. Buhâri, Îman: 39, Müslim, Birr: 52)
Nitekim bir rivayetlerde müjdeleri verilmiştir:
“Meyveleri olgunlaşmış bir ağacı silkmekle nasıl meyveleri düşüyor; sıtmanın titremesinden günahlar öyle dökülüyor.” (Buharî, Merdâ: 3, 13, 16; Müslim, Birr: 45)
“Ateşin altın ve gümüşün paslarını giderdiği gibi, bîr müslümanın hastalığı da onun günahlarını giderir " (İbn Mace, Tıb 18)
Başka bir hadiste ise Allah'ın en çok sevdiği kullarına, en ağır ve şiddetli musibetleri verdiği bildirilmektedir:
“İnsanların en çok musibete uğrayanları evvela peygamberlerdir, sonra derecelerine göre (veliler ve salihler) gelir. Kişi dinine göre bela ve imtihanlara maruz kalır. Eğer dine bağlılığı varsa, belası daha da artar. Fakat dininde gevşek yaşıyorsa ona göre musibetlerle karşılaşır. Kişiye belalar gelir gelir de artık onun üzerinde hiçbir günah kalmaz.” (Tirmizi, Zühd 57; Ahmed b. Hanbel, I/172, 174)
"Bir kul kendisi için (cennette) hazırlanmış olan makama ameliyle erişemeyecekse, Allah onun bedenine veya malına veya çoluk çocuğuna bir bela verir de bu belaya sabrı sebebiyle o makama eriştirilir." (Ahmed b. Hanbel, V/272)
Demek ki belanın en şiddetlisi, Allah Teâlâ'nın çok sevdiği kimselere geliyor. Belalara sabır, sıddıkların derecesidir. Peygamber Efendimiz (asm), kendisine gelecek musibetlere karşı dayanma gücü vermesi için Allah Teâlâ'ya dua ederdi.
Bu nedenle müminlerin başına gelen bela ve musibetlerin bir çok nedeni ve hikmeti olabilir. Ama hepsi de onun faydasınadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Bela ve musibete uğramayan insanlar, uğrayanlara göre daha mı ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Adağı yerine getirmeyenin başına belalar gelir mi?
- Cin sûresi 27- 28. âyetlerde ifade edilen, "peygamberlerin etrafında gözetleyici meleklerin bulunmasını" nasıl anlamak gerekir?
- Zikrin önemini ayet ve hadislerle açıklar mısınız?
- İblis (şeytan) de imtihana tabi miydi, yoksa yaratıldığından bu yana kâfir miydi?
- "Zira Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerinde de perde vardır ve büyük azap onlar içindir."(Bakara, 2/7), âyetine göre, kişileri kâfir yapan Tanrı'dır, öyleyse kâfirin / ateistin ne suçu vardır?
- İçkinin / alkolün azı ve çoğu hakkındaki hüküm nedir; az içilirse de günah olur mu?
- Müzemmil sûresi 20. âyette "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun." emri ile ne denilmek isteniyor?
- Kur'an-ı Kerim'in yeterliliği ve sünnet olmadan din olur mu?
- Kur'an, Habil'in kardeşi Kabil'e, "And olsun sen beni öldürmek için elini bana uzatsan bile ben sana elimi kaldıracak değilim..." dediğini bildiriyor. Biri bizi öldürmek istese ona bunu mu söyleyelim? Nefsi müdafaa etmeyelim mi?
- Ebu Hureyre'den rivayet olunan "Kel, alatenli ve körün kıssası" hadisini açıklar mısınız?
Yorumlar
benimde buna benzer bir sorum vardı fakat bunu okuduktan sonra icim rahatladı Allah sizden razı olsun