Emekli maaşı almak caiz mi? Devlet siz çalışırken sigortanızı ödüyor, daha sonra emekli olunca büyük bir miktar para alınıyor, bu parayı almak caiz mi? Bu paranın belli bir miktarı faize girmez mi?..
Değerli kardeşimiz,
Devlet bu kurumların kanununu çıkarıp, adı geçen kesimlerin görüşlerini almadan hakettikleri ücret veya maaş ya da elde ettikleri kazancın bir kısmını alıp biriktirmekte ve onunla tasarruf etmektedir. Her teşekkül, kanunun gösterdiği istikamette kendisine mensup olanlara yardım etmektedir.
İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir.
Maaş ile emeklilik maaşı arasında fark yoktur. Devlet, memuruna veya başka bir işte çalıştırdığı kimselere maaş verebildiği gibi, maslahata binâen çalıştırmadığı kimselere de maaş verebilir.
Hatip Şirvanî şöyle diyor: Öşür ve vergi gibi şeyler vatandaşlardan zorla alınır, bu mallar birbirine karışıp ayrılmaları mümkün olmadığı ve sahipleri tanınmadığı için, artık Beytü’l-Mâl’e âit olur. Hükümdar ve diğer yetkililer istedikleri vatandaşa onu teberru edebilirler.
İbn-i Âbidîn de hükümdar, gördüğü maslahata binâen devlet malından istediği kimseye verebildiğini ifade ediyor.
Ayrıca Cessas, kâfir hükümdardan müktesep hakları olması dolayısıyla Müslümanların maaş alabileceğini, misâl ve tafsilâtıyla açıklamaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- SİGORTA, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİLİK MAAŞINI İHTİYAÇ OLMAZSA DA ALMAK CAİZ MİDİR?
- Sigortasız işçi çalıştırmak, işçinin sigortasını yaptırmamak; emekli sandığı, ssk ve bağ-kurun hükmü nedir?
- Emekli maaşı almak caiz mi?
- Emekli maaşı miras malı mı?
- BAĞ-KUR'a belli bir müddet para yatırılıp daha sonra emekli olmak caiz midir?
- Banka memurluğu yapmış ve emekli olmuş kişinin kazancı ve emeklilik maaşı haram mıdır?
- Çalışılmayan döneme ait maaşları almak caiz mi?
- EMEKLİLİK MAAŞI ÜZERİNE FAİZ EKLENDİĞİ İÇİN HELAL MI DEĞİL Mİ?
- EMEKLİ, EMEKLİLİK
- EMEKLİ, EMEKLİLİK