Allah'a ve Elçisine iman edenlere cehennemin haram olması ne demektir?
"Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna ihlasla şehadet eden herkese, Allah Teâlâ ateşi haram kıldı." hadisini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Ubade İbnu's-Sâmit el-Ensarî (radıyallahu anh) Hazretleri demiştir ki: "Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular:
"Kim Allah'tan başka ilâh olmadığına Allah'ın bir ve şeriksiz olduğuna ve Muhammed'in onun kulu ve Resûlu (elçisi) olduğuna, keza Hz. İsâ'nın da Allah'ın kulu ve elçisi olup, Hz. Meryem'e attığı bir kelimesi ve kendinden bir ruh olduğuna, keza cennet ve cehennemin hak olduğuna şehâdet ederse, her ne amel üzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktır." [Buhârî, Enbiya 47; Müslim, İmân 46, (28); Tirmizî, İmân 17, (2640)].
Müslim'in bir başka rivayetinde şöyle buyrulmuştur:
"Kim Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederse, Allah ona ateşi haram kılacaktır."
İmanlı olarak kabre girildiği takdirde, büyük günah işlemiş bile olsa, kulun ebedî olarak cehennemde kalmayıp, az da olsa yaptığı hayır sebebiyle cennete gideceği inancıdır. Bu ifâdede büyük günah işleyenler hakkında ileri sürülen ifrat ve tefrit fikirler reddedilmiş olmakta, Ehl-i sünnet inancına esaslı bir açıklık ve delil getirilmektedir.
"Her ne amel üzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktır." ifadesini Nevevî: "Netice olarak" diye tevil eder. Yani, "yaptığı kötülüklerin cezasını çektikten sonra, neticede cennete girecektir" demek oluyor. (Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Muhtasar ve Şerhi)
Diğer taraftan bu ve buna benzer rivayetleri değerlendirirken şu konulara da dikkat etmek gerekir:
1. Bir kaide vardır: Bir söz mutlak söylendiğinde en mükemmeli anlaşılır. Örneğin “insan” denilince akla Peygamberimiz (asm) gelir. Fizikçi denilince en meşhuru aklımıza gelir. Bunun gibi bu hadiste geçen müjdeden aklımıza ilk gelecek olan o imanın zirvesidir, en son neticesidir. Yani bu imanın en mükemmel sonucu budur, anlamına gelmektedir. Kamil iman sahiplerinin varacağı yer ancak cennettir.
2. Her sözün bazı şartları vardır. Örneğin bir arabanın katalogunda 200 km/h hız yapabileceği yazılı olsun. Sadece bunun yazılmış olması o arabanın her zaman ve her sürücünün 200 km/h yapacağı anlamına gelmez. Stabilize bir yolda, benzinine su karışmış, ön düzeni bozuk, gece vakti farları yanmayan veya başka yere bakan, üstelik de şoförü acemi olan bir araba aynı hızı yapmayınca, bu sözün yanlış olduğu anlamına gelmez. Tam tersine söz doğrudur, ama bazı gerekli şartları yerine getirilmediği söz konusudur. Bu nedenle araba bize fayda verecektir, fakat istediğimiz hıza ulaşamayacaktır.
Bunun gibi biz de Allah’ın yarattığı mükemmel ve canlı bir arabayız. Bu arabanın farları olan gözler, yedikleri, içtikleri, gezdikleri, düşündükleri, ayakları gibi her şeyiyle mükemmel olacak ki o duayı okuduğu zaman o neticeyi alabilsin. Demek ki söz doğrudur; ancak o şartları yerine getirmek kaydıyla.
3. “Her çekirdek bir ağaçtır.” sözü doğrudur. Ancak her çekirdek bir ağacın programını taşıdığı halde şartlarına uyarak ekilmezse ağaç olamaz. Bunun gibi imanda insanı Allah’a götüren ve doğrudan cennete girmesine neden olan bir sır vardır. Ancak çekirdek gibi olan bu sırrın açılması için de bazı şartlar lazımdır. İbadetleri yerine getirmek ve haramlardan sakınma gibi şartları yerine getiren onu ağaç gibi açacaktır. Geçmiş günahlarının silinmesine vesile olacaktır. Yoksa çekirdek olarak kalacak ve neticeye ulaşamayacaktır. Hatta hayatını yanlış yerde harcadığı için aynı zamanda sorumlu da olacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Amel defterinde yedi yüz besmele bulunanı Allah Teâlâ cehennemden çıkarır." Bu hadisin açıklaması nedir?
- "Muhammed ümmetinden hesap günü yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir." hadisini açıklar mısınız?
- "Recep ayında on gün oruç tutanın dileği kabul olur." hadisini nasıl anlamalıyız?
- Faziletli günlerde yapılan bir ibadet birden fazla kaza borcunu affettirir mi? İbadetlerin faziletleri konudaki hadisler nasıl anlaşılmalı?
- İbadetlerin insan üzerindeki etkisi ve kötülüklerden alıkoyması hakkında bilgi verir misiniz?
- Peygamber Efendimiz'in, bir bedevîye İslam'ın şartlarını anlatan ve ona bunları yaptığı takdirde cennete gireceğini ifade eden hadisi var mıdır?
- "Vakıa süresini okuyan fakirlik görmez." hadis-i şerifi var. Acaba bu niyetle okumak ihlasa uygun mu? Bu surede kastedilen fakirlik maddi fakirlik mi yoksa manevi veya her ikisi de mi?
- Hacca gidenlerin tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları nelerdir?
- İlim öğrenmenin sevap ve faziletleri sadece dini ilimler için mi geçerlidir, yoksa okullardaki fen ilimleri için de geçerli midir?