Hem ben hem de eşim, içimizden niyet ettik bir kurban keseceğiz diye, şimdi bu durumda her ikimiz de mi kurban kesmemiz lazım? Biz Şafii mezhebindeyiz...
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki, konumuz "Nezir/Adak"tır. Şartlarına uygun bir adağın adanması ancak sözlü olarak yapılır. Yalnız içten geçirilen niyet ile adak vacip olmaz. (bk. Nevevî, Mecmu,VIII/451).
Eğer sözlü olarak her iki eş ayrı ayrı adak vereceklerini ifade etmekle beraber, ikisinin de niyeti, "ailece bir kurban kesmek" ise, bu takdirde yalnız bir kurban kesmeleri yeterli olacaktır. Yok eğer her biri kendi içinden "şahsım itibariyle ben bir kurban keseceğim" diye niyet etmişse, bu takdirde iki tane kesmeleri gerekir. Fakat kanaatimize göre bu tür olaylarda genellikle "ailece bir kurban kesmek" niyet edilir.
İkinci husus: Adak kurbanlar nasıl tayin edilmişse, ne ad verilmişse (keçi, koyun, inek gibi) mutlaka onun kurban edilmesi şarttır. Dolayısıyla, onun yerine başkaca bir bedel olmaz. Kurban kesmek yerine mal veya para verilse bile adak yerine gelmiş olmaz.
Bu konuda, Şafii ve Hanefi âlimleri aynı görüştedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Seferi olan kimseye kurban kesmek vacip midir? Vekaletle kurban kestiren seferi, vacip sevabı alır mı?
- Kurban ne demektir?
- Kurbanın dinî dayanağı nedir?
- Kurban kesmenin dinî hükmü nedir?
- Kurban ne için kesilir?
- Kimler kurban kesmelidir?
- Ailede yeterli birikimi olan karı, koca ve çocuklardan herbirinin kurban kesmesi gerekir mi?
- Kadın kurban kestirebilir mi?
- Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?
- Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?