'Dinde aşırı gitmekten sakının. Çünkü sizden öncekiler ancak dinde aşırı gitmekle yok oldular.' Bu hadis-i şerifi açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Dinimizin kolaylık gösterdiği konularda, o kolaylığı bırakıp daha zorunu yapmak kişiyi sıkıntıya sokabilir. Mesela, üzerimiz de bir damla bile pislik olmaması iyi bir şeydir.
Ancak hiçbir pislik olmayacak diye uğraşırken namazımız geçiyor veya temizlik yapacağız diye avret mahallimizin açılmasına ve görünmesine sebep olabiliriz. Madem avuç içi kadar pisliğe müsaade edilmiş, ondan istifade edip zorlaştırmayacağız. Ancak tam temizlik mümkünse ve zarara yol açmıyorsa, elbette temizlenmek en iyisidir.
Hadisi en mükemmeli aramayın, diye anlamak yanlış olur. İfrat ve tefrit, yani aşırılık da, önem vermemek kadar tehlikelidir. Mesela, bazı insanlar ibadetleri özellikle sünnetleri önemsemiyor. Bu yanlış olduğu gibi, Hz. Peygamber (asm)'in ibadet hayatını az görüp daha çok yapmaya çalışmak da iyi değildir. Nitekim bazı sahabeler aynı anlayışla geceleri namaz kılmış ve her gün oruç tutmuş, bunun üzerine Peygamberimiz (asm) onları uyararak kendinin örnek alınmasını istemiştir. Gece sabaha kadar ibadetle meşgul olup, sabah namazına uyuya kalmak doğru değildir.
Yine suyun olmadığı bir yerde, teyemmümle namazı kılmak yerine mutlaka suyu bulacağım anlayışı, kolaylıkla ve beğenmemek manasına gelebilir. Eğer bir insan Hz. Peygamber (asm)'in yaptığını yapmaya gayret ediyorsa bu aşırılık değildir. O, bazen ibadet eder bazen uyur bazen çalışır, alışveriş yapardı. Biz de dünyayı tamamen terk etmeden, ama ibadetlerimizi de ihmal etmeyerek ona benzemeye çalışmalıyız. Bu manada, ibadetlerinde ve günahlardan kaçınmada Hz. Peygamber (asm)'e uyan bir kimseye aşırı gidiyor denilmez. Ayrıca kişi kendi için sıkı davransa bile başkasına müsamahalı davranmalıdır. Yani kendisi takvayı esas alırken, başkasını fetvaya göre hareket etmesini kınamamalıdır. (bk. Nevevi, Şerhu Müslim, 1/78-79, Beyrut, 1988)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Dinde aşırı gitmekten sakının...Hadis-i şerifini açıklar mısınız?
- "Ümmetimin alimleri, İsrâiloğullarının peygamberleri gibidir." anlamına gelen bir hadis var mıdır?
- "Dinde aşırılıktan sakının. Sizden öncekileri, dinde aşırılıkları helâk etmiştir!" hadisin anlamı nedir, açıklar mısınız? Aşırı gitmekten mana nedir?..
- Peygamberimiz hayatında temizlik olarak neler yapmış, neler tavsiye etmiştir?
- "Haklıyken bile çekişmeye girmeyen, şakadan da olsa yalan söylemeyen ve huyunu güzelleştiren kimseye, cennette köşk verilmesine kefilim." anlamına gelen hadise göre, cennette haksızlık yapanlar mı olacak?
- Dine ısındıracak hadisler var mı?
- Müslümanın çok fazla inceleyip düşünmesinin zararına olacağı hakkında bir hadis var mıydı?
- HZ. ÂMİNE`NİN EBEDÎ ÂLEME GÖÇÜ
- Maktu olan hadisler nasıl merfu hale geldi?
- "Şu üç şey Âdemoğlunun saadetindendir; saliha bir hanım, geniş ev, rahat binek." hadisi açıklar mısınız?