Gülmek abdesti bozar mı? Farklı içtihadlardan birini seçerek yapılan ibadetler geçerli olur mu? "Gülmenin abdesti bozacağını Hanefî müctehidleri söylüyor, bu konuda naklettikleri hadis sahih olmadığından gülmekle abdest bozulmaz." diyenler var?
Değerli kardeşimiz,
Bir mukallidin, herhangi bir müçtehidin içtihadını taklit ederek yaptığı ibadet geçerli olur. Müçtehitler arasında görüş ayrılıklarının olması ümmete rahmettir.
İçtihaddaki ayrılıklar, çeşitli sebeblerden ileri gelir. Kur`an`da hüküm ifade eden âyetleri (ki bunlara, nass denir) anlayış, herkes için başka başka olabilir. Zira nassların, usûl-i fıkıhta beyan edildiği üzere, pek çok kısımları vardır: Hafî, mücmel, sarîh, kinâye, mecaz, hakikat, mutlak - mukayyed, hâs - âmm gibi. Bu yüzden müctehidlerin aynı nassı anlayışları farklı farklı olmaktadır.
Ayrıca, hadîslerin de nevileri, çeşitleri vardır. Mütevâtir, meşhûr, haber-i vâhid, mürsel, muttasıl, münkatı` gibi. Bu hadîsleri delîl olarak kullanma konusunda da müctehidler ihtilâf etmişlerdir. Bunun neticesinde de farklı görüşler ortaya çıkmıştır.
Meselâ Hanefîler hadîsler konusunda titiz davranır. Haber-i vâhidi (Tek sahâbenin rivâyet ettiği hadîsi) delil olarak kabûl etmezler. Şâfiîler ise, haber-i vâhidi kabûl eder ve onu kıyâs`a tercih ederler. Hanefîler mürsel hadîsi alır, Şâfiîler almazlar.
İşte bu gibi delillerdeki ihtilâf ve kabûl edilen delilleri de farklı anlayış, müctehidlerin aynı meselede farklı hükümler vermelerine sebeb olmuştur. Fetva verilen beldenin örf ve âdetleri de, müctehidlerin yaptıkları ictihadlara tesir etmiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Günümüzde içtihad yapanlarının içtihadlarını uygulayabilir miyiz?
Gülmekten dolayı gelen göz yaşı abdesti bozar mı?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mezhebler Arasında Görüş Ayrılıkları Olması Nereden Kaynaklanmaktadır?
- Mezhepler arasındaki farklılığı nasıl açıklayabiliriz?
- Mezheplerin, farz olan hususlar hakkındaki ihtilaflarının nedeni nedir?
- “Denizin suyu temiz, içindekiler helaldir.” hadisini nasıl anlamalıyız?
- Mezhepler
- HANEFÎ MEZHEBİ
- ÂHÂD HABER
- HABER-İ MEŞHÛR
- EHL-İ HADÎS
- EDİLLE-İ ŞER'İYYE