Kadınlar da şehit olur mu? Şehit olmak için dua etmek caiz mi? Doğum esnasında ölen kadın şehit olur mu? Eğer şehit olursa bu konuda şehitliği istemek caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
Kadınlar da şehit olur. Nitekim ilk İslam şehitlerinden birisi de kadındır.
Dünya itibariyle şehid sayılmayan, yani, yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülen, fakat âhirette şehid muamelesi gören kimselere şehîd-i uhrevî denir. Şehîd-i kâmil olmanın şartlarından birini kaybeden kimseler, bu kısma girerler. Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar bu guruptandır.
Bir insanın ölmek için dua etmesi caiz değildir; ancak şehit olmayı istemesi caizdir. Bu hususta Allah Rasulu (a.s.m )'nun ifadeleri aynen şöyledir. Hz. Enes ( r.a ) anlatıyor. Rasulullah ( a.s.m ) buyurdular:
"Sizden hiç kimse maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin: 'Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise, yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.' " (Buhari, merda,19)
Açıklama:
1. Hadiste Rasulullah (a.s.m)’ın ilk muhatabı ashab-ı kiram ise de, kıyamete kadar gelecek bütün Müslümanlar aynı şekilde muhatap olmaktadırlar, yani yasak hükmü bakidir.
2. Hadiste mevzu bahs edilen “zarar” için, seleften bir çoğu “dünyevi zarar” demiştir. Buna göre, kişi “dinde fitneye düşmek” gibi dini bir zarar mevzu bahs olacak olsa, hadisteki nehyin dışında kalacağı belirtilmiştir.
(Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Site, V/6.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şehitlik nedir, mertebeleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Şehîd-i Uhrevî Kime Denir?
- Günahtan kaçtığı için öldürülen şehit olur mu?
- Vatanı için ölen asker, namaz kılmasa da şehit olur mu?
- İman etmiş olmasına rağmen ibadet etmemiş, ama suda boğulan, depremde ölen ve bunun gibi diğer ahiret şehitleri direkt cennete mi gidecek?
- Şehitlik hakkında bilgi verir misiniz?
- Şehidler Kaça Ayrılır:
- Boğulan insanlar şehit olur mu?
- Şehidler ve Hükümleri
- Şehîd-i Kâmil Kime Denir?