İstibra nasıl yapılır ve elbiseye idrar damlaması namaza mani olur mu?
- Ben tuvaletten çıktıktan ve belli adım attıktan sonra abdestimi alıyorum, fakat daha sonra bir damla idrar geldiğini hissediyorum. Bu durumda abdestimi yenilemem gerekiyor mu ve o iç çamaşırımı değiştirmek zorunda mıyım?
- Eğer avuç içi kadar olmadıysa idrar bulaşan o iç çamaşırı ile abdest alıp namaz kılabilir miyim?
Değerli kardeşimiz,
İSTİBRA, küçük abdestten sonra akıntı ve sızıntının kesilmesine denir ki; bunu yapmak vaciptir. İstibrayı, istincadan önce yapmak abdest ve namazın sıhhatli olabilmesi için gereklidir. Fakat istincadan sonra da yapılır.
Her insanda, küçük abdestten sonra akıntı olur. Bu akıntı bazı insanlarda çok kısa zamanda kesilirken, bazı insanlarda da uzun zaman devam etmektedir. Herkes kendi durumunu bildiği için, akıntısının sonunu iyice almalı, istincayı sonra yapmalıdır.
İstibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozar. Akıntının sonunu almak için yürümek, hareket etmek, öksürmek, ayakları hareket ettirmek, yatmak ve beklemek gibi tedbirlere başvurulmalıdır.
Kadınlara istibra icap etmez. Bir müddet beklemeleri onlar için kâfidir. Yoksa abdest aldıktan sonra bir akıntı olursa, abdest bozulur ve abdestsiz namaz kılınmış olur. Onun içinde uhrevi azabı gerektirir. Zira Rasûlullah (asm),
"Kabir azabının çoğu küçük abdesttendir." buyurmaktadır. (İbn Mace, Taharet, 26)
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Tuvaletten sonra kanallarda kalan sıvı zaten yavaş yavaş çıkacaktır. Bunun için aşırı bir hoplama zıplama yapmaya gerek yoktur. Hafifi bir gezinti ve dolaşma yeterlidir. Şöyle otuz-kırk adımlık bir gezinti yeterlidir. Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak, o zaman kalan idrar dışarı çıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılık da hoş değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Namaza mani olan necaset miktarı hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebine göre özürlünün durumu nedir? İstincadan sonra kırk adım atma veya diğer istibra yöntemlerini yapıyorum; buna rağmen abdest almaya gittiğim zaman veya abdestten sonra bazı akıntılar hissediyorum...
- Meziden dolayı gusül gerekir mi ve namaza mani olur mu?
- Din, cihad ve zorlama: İslam barış dini midir?
- Maliki Mezhebi'ne göre özürlü bir kimse abdestini vakit girdikten sonra mı alması gerekiyor, yoksa vakit girmeden de alınabilir mi?
- Peygamberimiz (asm) eşlerine karşı nasıl davranırdı?
- Namazdayken abdestin bozulmaması için mezi, meni veya vedinin akması nasıl önlenir?
- İstibra dan sonra tekrar tuvalete girip istinca yapmak gerekiyor mu?
- Nefsimize nasıl hakim olabiliriz?
- Sahabeye küfretmek kişiyi dinden çıkarır mı?
- Al-i İmran suresi 61. ayette Allah Teala'nın lanetlemesini açıklar mısınız?
Yorumlar
Allah razı olsun yararlı oldu
Allah razı olsun sizden ben de bu konuyu ne zamandır merak ediyordum
ALLAH razı olsun sırf bu konuyu açmak için kayıt oldum
ama konu zaten mevcut imiş çok teşekkürler
anlaşılmıyor ama yinede Allah razı olsun
Allah razı olsun.. bende sadece bende var sanıyodum..
Allah razı olsun, çok güzel ve bilgilendirici bir site...
Allah razı olsun
elinize yüreğinize sağlık Allah razı olsun hizmetiniz daim olsun
pratikte istibra yani akıntının kesilmesini sağlamak için iki yol daha çok uygulanıyor ilki kişinin akıntının kesildiğinden emin olduğunu hissedene kadar 5-10 dak tuvalette bulunması böylece akıntı kesilmiş oluyor sonra uzvun etrafını su ile temizlemesi ile temizleme( istinca) yapılarak namaza mani pislikten(necasetten) kurtulmuş olur ve abdest alabilir.
diğer yol ise uzvun etrafını gelen akıntının iç çamaşıra buşaşmasını engelleyecek şekilde tuvalet kağıdı ile sarılmasıdır. bir müddet dolaştıktan sonra akıntı kesillecek ve çamaşıra değil kağıda bulaşacaktır.
şafilerde bir dirhem kadar necasete ruhsat olmadığından yine tuvalette temizleme yapmaları gerekmektedir. ancak hanefilerde belli miktar necasete izin olduğundan peceteye gecen miktar namaza mani olacak kadar ise pecetenin atılması gerekecektir. dahakolayı bir müddet tuvallette beklenip oluşacak akkıntı miktarı iyice azaldıktan sonra peceteyi atmaya da gerek olmayacakır.
dikkat edilecek husus tuvalet kağıdınınsürekli kulanının yapıp istinca yani uzvu temizlemezsek namaza mani olacak miktara ulasabilir.
öneri
akıntı uzun süren kişilerin pecete kullanması kısa sürüyorsa beklemeleri onlar için daha kolay olur sanırım.
resulullah buyurmuş ki küçük abdestten sonra vesveseye kapılmamak için hafifce su serpin yani idar geldi sanmasınlar serptiğim sudur desinler diye bir de temizlendikten sonra yine akıntı geldi diye vesveseye kapılmayın temizlik yaparken kanala kaçan su birikintisidir yani muhakkak taş toprak su gibi şeylerle muhakak temizlenmek lazımdır gerisi elimizdede olmayan şeylerden dolayı bağışlanmıştır.
Allah razı olsun Allah hizmetinizi makbul kılsın.