İnsan, gerçekten çok zalim, çok nankördür ifadesi herkes için geçerli mi?
- Bir ayette "İnsan, gerçekten çok zalim, çok nankördür." deniyor. Bu bütün insanlar için geçerli midir?
Değerli kardeşimiz,
“Allah, kendisinden istediğiniz her şeyden size verdi. Allah’ın nimetlerini saymaya kalkarsanız, sayamazsınız. İnsan gerçekten çok zalim ve pek nankördür.” (İbrahim, 14/34).
Buradaki “insan” kelimesi, nevi olarak insana bakar. Fakat, asıl hedef aldığı kimseler ise, yalnız zalim ve nankör olanlardır.(Ebu’s-Suud, ilgi ayetin tefsiri).
Aslında insan kelimesi, genel bir kavram olmakla beraber, Kur’an’da çokça hususî bazı kimseler için kullanılır. Örneğin Meryem suresinin “İnsan: Sahi ben öldükten sonra diriltilip kabrimden çıkarılacak mıyım?” mealindeki 66. ayetinde yer alan “insan” kelimesi, haşri inkâr eden kâfir olan insanlar için kullanılmıştır. (İbn Aşur, 14/34. ayetin Tefsiri)
Kanaatimizce, Kur’an’da -olumsuz anlamda- hususî şahıslar veya kesimler için genel bir kavram olarak “insan” sözcüğünün kullanılmasının birkaç hikmeti vardır.
Bunlardan biri; bir irşat kitabı olan Kur’an’ın bu üslubu tercih etmesi, diğer insanları bu çirkin davranıştan uzaklaştırmak, onlara da uyarıda bulunmaktır.
Biri de bu tür zalim ve nankörlerin de birer insan olduklarını, dolayısıyla bütün insanları töhmet altında bıraktıklarını hatırlatmakla, toplumun bu tür insanlara dikkat etmesini, onların ıslahına çalışmasını sağlamaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir ayette "İnsan, gerçekten çok zalim, çok nankördür." deniyor. Bu bütün insanlar için geçerli midir?
- Sabah uyandığında elbisesinde ıslaklık gören kişi gusül abdesti alması gerekir mi?
- İyiliksever bir tanrıya gerek yok mu?
- Ebu Hanife tevessüle karşı mıdır? Onun, "Falanın hakkı için." diye dua etmenin mekruh olduğunu söylediği iddia edilmektedir?
- Kuran'ın tamamı tamamıyla nasıl irtibatlıdır?
- Ayetlerde geçen, "insan nankördür"(Adiyat, 100/6), "zalimdir"(İbrahim, 14/34), "Kaçış nereye?" (Kıyame, 75/10), "çok zâlim ve çok câhildir"(Ahzab, 33/72), "acelecidir"(İsra, 17/11), "cimridir" (Mearic, 70/19), Buradaki "insan"dan kasıt kimdir?
- Bazı ayetlerde bir cennet var derken, bazılarında birden fazla cennetlerden bahsedilmesi nasıl açıklanabilir?
- Emaneti yüklenen Hz. Âdem mi, bütün insanlık mı?
- Kur’an ile ilgili ayette “hü” zamirinin olmayışının özel bir nedeni var mı?
- Ahzab suresi 72. ayete göre, zalimlik ve cahillik insanın doğasında mı vardır?