Ahiretin henüz yaratılmamış mı?
- Bir ayette "... Allah bundan sonra ahiret hayatını yaratacaktır..." (Ankebut, 29/20) deniliyor.
- Bu ifade ahiretin henüz yaratılmadığını ve ileride yaratılacağını mı göstermektedir?
Değerli kardeşimiz,
Ayetin mealini tekrar verelim:
(Resulüm!) De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın ve Allah’ın ilk yaratılışı nasıl başlatıp devam ettirdiğini görün. Sonra Allah, tekrar yaratmayı / ölümden sonra diriltmeyi de gerçekleştirecektir. Şüphesiz ki, Allah her şeye kadirdir. (Ankebut, 29/20).
Bu ayette, hem dünyadaki yaratma hem de dünya hayatının sona ermesinin ardından ikinci hayat için diriltme söz konusu edilmiş; ilk yaratma, ikinci yaratmanın mümkün olduğuna delil olarak gösterilmiştir. (Taberî, ilgili ayetin tefsiri)
Ayette geçen “en-neş'ete’l-âhirete” demek, ahireti veya ahiret hayatını yaratmak demek değildir. “Neş’e” kelimesi, inşa etmek, yaratmak; “ahiret” kelimesi ise, diğeri, öbürü anlamındadır. Eğer, ilk kelime el takısı almadan “neş’ete’l-âhireti” şeklinde bir isim tamlaması olsaydı, o zaman “ahiretin yaratılması” akla gelebilirdi. Halbuki şu haliyle “en-neş’ete’l-âhirete” terkibi bir sıfat tamlaması olup, “diğer yaratma” yani, kıyamet kopup her şey yıkıldıktan, öldükten sonra “yeniden onları diriltme” anlamına gelir.
Nitekim, gördüğümüz bütün müfessirler, ayeti bu şekilde açıklamışlardır.(Örnek olarak bk. Taberî, Zemahşerî, İbn Kesir, Razî, Ebu’s-Suud, Bedavî, ilgili ayetin tefsiri).
Bu ayetin bir benzeri de Run Suresinin 27. ayetidir. Mali şöyledir:
“Mahlukları / yaratıkları ilkin yoktan yaratan, ölümden sonra tekrar dirilten odur. Bu diriltme ona göre pek kolaydır.”
Ehl-i Sünnet ve cemaate göre –cennetiyle, cehennemiyle- ahiret yurdu şu anda mevcuttur. Cennet ve cehennemi tasvir eden ayetler, ahiretin mevcudiyetine işaret ettiği gibi, bir çok sahih hadis-i şerifte bu gerçeği açıkça ifade etmiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cennet ve cehennem yaratılmış mıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Vakıa suresinin 61. ayetinde kullanılan inşa etmek kelimesinin kökeni nedir?
- Allah'ın isimlerinden Ğaffar-Ğafur; Halık-Bari-Musavvir-Mubdi-Bedi; Muid-Bais yakın anlamlara gelmektedir. Aralarındaki fark nedir?
- Hz. İbrahim'in Mısır'a gelişi hangi ayetlerde anlatılıyor?
- Hz. Nuh için neden “dokuz yüz elli sene” yerine “elli yıl müstesna, bin sene” denilmiştir?
- Allah cevabını bildiği halde neden soru soruyor?
- "Sizi yok edip yerinize benzerlerinizi getirmeyi ve sizi..." (Vakıa, 56/60-61) bu ayetler reenkarnasyona delil olur mu?
- "Allah'ın ayetlerini ve ona kavuşmayı inkâr edenler, işte bunların rahmetimden ümitleri yoktur..." (Ankebût, 29/23) mealindeki ayeti açıklar mısınız?
- Neden tanrıya inanamıyorum?
- Veli sadece Allah ise, peygamber ve müminler nasıl veli olur?
- Başkasının günahını yüklenmek mümkün mü?