Çocuklar adil davranmak hususunda dinimizin emirleri?
- Çocuklar arasında adil davranmak hususunda dinimizin emirleri nasıldır?
Değerli kardeşimiz,
Çocuklar; evlerimizin neşesi, ülkemizin geleceği ve güvencesi, Allah’ın bizlere birer emanetidir.Yüce dinimiz ve Sevgili Peygamberimiz (asm) yüzyıllar önce çocuklara nasıl davranılması gerektiğine dair evrensel ilke ve uygulamaları ortaya koymuştur. Bu konuda Kur’an-ı Kerim şöyle buyurur:
"Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür." (Nisa, 4/58)
“Biliniz ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükafat Allah’ın katındadır.” (Enfal, 8/28)
Ayette belirtilen imtihanın bir parçası da çocuklarımıza karşı adil olmak ve onlara eşit davranmaktır.
Aile yuvasının sıcak ve samimi havasının devam etmesi, aile fertleri arasındaki sevgi ve saygının uzun ömürlü olabilmesi, anne ve babaların çocuklarına karşı adaletli olmalarıyla mümkün olacaktır. Kardeşler arasında sıcak ve samimi bir diyalogun oluşması, dayanışma ve yardımlaşma köprülerinin sağlam temeller üzerine kurulması da yine anne ve babaların çocuklarına eşit muamelede bulunmalarıyla mümkündür. Çocuklardan birini diğerine tercih etmek, birini kollamak, kayırmak diğerlerinde kıskançlık ve hırçınlık duygularının artmasına, kardeşler arasına soğukluk ve düşmanlık girmesine sebep olur. Bu nedenle evlatları arasındaki kardeşlik ve sevgi bağlarının daima sağlam ve ayakta durmasını isteyen ebeveynlerin çocuklarına karşı eşit ve adaletli olmaları gerekir.
Bazı yörelerimizde olduğu gibi hâlâ kız çocuklarını hor görmek, erkek çocuklara daha fazla ilgi göstermek ve değer vermek, her hususta sürekli erkek çocukları öne çıkarmak, bilhassa eğitim hususunda kız çocuklarını okula göndermemek dinimizce uygun değildir. Aksine hayatları boyunca kendilerine gerekli olacak bilgi ve görgü kazanmaları için destek olunması gerekir.
Bunun yanı sıra kız çocuklarını mirastan mahrum bırakmak dinimizin kesinlikle onaylamadığı bir davranıştır. Ashab-ı kiramdan Numan bin Beşir anlatıyor:
“Babam bana bir miktar mal hibe etmişti. Annem,
"Bu hibeyi Resulüllah’a sormalısın." dedi. Bunun üzerine babam Resulüllaha gitti ve durumu anlattı. Allah Resulü,
"Başka çocukların var mı?" diye sordu.
"Evet!.." demesi üzerine
"Aynı şekilde hepsine de hibe ettin mi?" diye sorunca, babam
"Hayır!.." dedi. Bu duruma karşılık Hazreti Peygamber (asm);
"Allah’tan korkun, çocuklarının sana karşı hürmet ve lütufta eşit davranmaları, seni memnun etmez mi? Öyleyse, çocuklarınız arasında adil olun."
dedi. Bunun üzerine babam yaptığı hibeden vazgeçti.” (Müslim, Hibat, 13/3)
Aile yuvasının temel taşı olan sevgiyi ortadan kaldıran, evladın anne, baba ve kardeşleriyle arasını açan her türlü adaletsiz ve eşit olmayan davranıştan kaçınalım. Kız-erkek ayırmadan bütün çocuklarımız arasında her konuda adaletli davranmaya özen gösterelim.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çocuğun anne ve baba üzerindeki hakları nelerdir?
- ÇOCUK
- Anne babanın çocukları arasında eşit davranmaları hakkında bilgi verir misiniz?
- Çocuklar arasında adil davranmak hususunda dinimizin emirleri nasıldır?
- Bir baba, çocukları arasında miras taksimini istediği gibi yapabilir mi?
- Peygamberimizin çocuklara davranışından örnekler verir misiniz?
- Mirasta kadın neden farklıdır?
- Çocuklarımıza cinsellik eğitimini nasıl vermeliyiz?
- Çocuklara Eşit Muâmele
- Kadının çalışması ve mirasdan yarı pay alması konularını açıklar mısınız? Neden miras eşit olarak bölünmüyor?..