Kişinin, gücünün yetmeyeceği bir münkeri Allah'a bildirmesi, kurtulmasına yeter mi?
"Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah'a o eylemi münkir olduğunu, yani asla hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter."
- Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
"Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah’a o eylemi münkir olduğunu, yani asla hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter." (Taberani).
Her Müslüman üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur. Bir insanın toplumda bulunduğu konum ona bazı sorumluluklar yükler. Her Müslüman da o kunumuna göre sorumlu olur. Bu konuya bir hadisi şerifle bakabiliriz:
“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.” (Müslim, İman 78; Tirmizi, Fiten 11)
Herkes her durumda bu hadisi kendine göre yorumlayamaz. Mesela, yolda bir kötülük görsek, onu elimizle düzeltmeye kalksak ve dayak atsak, o adam da davacı olsa, bu durumda bize de ceza tatbik edilir. Öyleyse hadisi şerifin manasını nasıl anlamalıyız?
El ile düzeltmek, vazifeli insanların, yani devletin ve emniyetin görevi; dil ile düzeltmek, alimlerin vazifesi; kalben buğz etmek ise diğerlerinindir.
İnsan hayat süreci içerisinde müdahale edemeyeceği kötülüklerle karşı karşıya gelebilir. O kötülüğü düzeltmeye imkan bulamayabilir. Öyle ise o kötülüğe kalben buğzedip rahatsız olması, onu o kötülüğün mesuliyetinden kurtarır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah?a o eylemi münkir olduğunu yani asla hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter." Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
- Kurgu olan dizi, film ya da kitaptaki kötü şeylere buğz gerekir mi?
- Taşıdığı yükünde alkol olanın kazancı haram mı?
- İyiliği emretmeyen günahtan sakındırmayan küfre mi girer?
- Kötülükten sakındırmazsanız beraber batarsınız anlamında bir hadis var mı?
- Müslümanlara yapılan saldırılardan sorumlu muyuz?
- Yabancı internet sitelerini hacklemek caiz mi?
- Kötülüklere, toplum içinde uygunsuz davranan ve kötülük yapanlara karşı tavrımız nasıl olmalıdır?
- Geçmişin intikamını almak günah mı?
- Bir yanlışlık gördüğümüzde düzeltmezsek günaha girer miyiz?
Yorumlar
Çok teşekur ederim. Allah razı olsun. Allah'a emanet olun