İnsanın sıkıntılardan dolayı intihar etmesi onu mesuliyetten kurtarır mı?
- İnsanın tahammül edemeyeceği sıkıntılardan dolayı intihar etmesi onu mesuliyetten kurtarır mı?
- Allah Teala hiçbir kuluna kaldıramayacağı bir yükü yüklemez, diye biliyoruz.
Değerli kardeşimiz,
Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de hiçbir kuluna katlanamayacağı yükü yüklemeyeceğini buyurmaktadır. Nitekim İslam'ın emir ve yasaklarını incelediğimiz zaman bunun böyle olduğu açıkça görülmektedir. Mesela, namaz gibi sık yapılan bir ibadetin, bedene hiçbir zahmeti yoktur. Nefis için çok ağır gelen bu ibadetin, hem ruha hem bedene birçok maddi ve manevi faydası vardır. Nefis namazdan hoşlanmadığı için namazın zor olduğunu söylemek hakikatle bağdaşmayacaktır.
İnsanın başına gelen katlanamayacağı yük kendi hataları yüzünden gelmektedir.
"Allah insanlara hiç zulmetmez, fakat insanlar kendilerine zulmederler.” (Yunus, 10/44)
ilahi fermanı bunun açık delilidir. Gayrimeşru hayat yaşayan ve bunun neticesinde kendisine verilen sağlam iradeyi zayıflatan insan, kendi elleri ile kendisini tehlikeye atmışsa ve bunun neticesinde de intihar etmişse elbetteki ilahi azaba maruz kalacaktır.
"Evet, zorlukla beraber bir kolaylık var." Evet, o her zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Yani o zorluğa göğüs gerilip aşılırsa o kolaylığa erilir. O kolaylığa inanıp, o zorluğa ehemmiyet vermeyip de Allah'ın izniyle sabır göstererek dayanan ona erer. Nitekim Ve'l-Leyli suresinde şöyle buyurulmuştur:
"Kim malını Allah yolunda verir, takva yolunu tutar ve en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolay yola muvaffak kılacağız." (Leyl, 92/5-7)
Şu hâlde bundan sonra da bir zorlukla karşılaşırsan onu da başka bir kolaylığın izleyeceğini veya beraberinde bir kolaylık bulunduğunu bil, bu vaadi tasdik et de o zorluktan yılma. Onu da gönül hoşluğuyla karşıla. Bir yönden zor görünen bir şeyde diğer yönden bir kolaylık vardır. O şeyi, bu kolay yönünü bularak yapabilen kolaylığına erer. Her zorluğu bir kolaylığın izleyeceğine inanmak da o zorluğun yalnız sonunda değil, beraberinde de bulunan bir kolaylık yönüdür. Bu itibarla "en güzel"i tasdik eden ve ona göre çalışan müminler için her zorlukta iki kolaylık var demektir ki, bunun birine dünya kolaylığı, diğerine ahiret kolaylığı demek uygun olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yusuf Suresi 15. ayeti açıklar mısınız?
- Ben, kainata, yere göğe sığmadım, fakat müminin kalbine sığdım, hadisi kutsisi mevzu mudur?
- Müslümanlar, birbirleri ile cihat edebilir mi?
- İlk insanlar konuşabiliyor muydu; konuşuyorlarsa ne gibi bir dil kullanıyorlardı?
- Din, cihad ve zorlama: İslam barış dini midir?
- Sahabeye küfretmek kişiyi dinden çıkarır mı?
- Zekât kimlere verilir; zekât verilecek yerler nerelerdir?
- Müşrikler, neden Allah'a saygı gösterdikleri hâlde, Rahman kelimesi kullanıldığı ayetlerde karşı geldikleri yazıyor?
- Mekke putlarının isimi neden kadın isimdir?
- At eti yemenin, at sütü (kımız) içmenin İslamiyet'deki hükmü nedir?