Peygamberimiz Bedir Savaşı esnasında namazı cemaatle nasıl kıldırmıştır?
Değerli kardeşimiz,
Namaz kılmak o kadar önemlidir ki, eğer imkân varsa savaşta bile namazı terk etmemek gerekir. Nitekim Peygamberimiz (asm) ve güzide sahabeleri Bedir Savaşı’nın en çetin anında bile cemaatle namaz kılmışlardı. Müşrik ordusu Müslümanlardan üç kattan daha fazlaydı. Tam bir ölüm kalım mücadelesi veriliyordu. Ama Allah Resulü (asm) ve ashabı canlarını kurtarmaktan ziyade, Allah’ın huzurunda yan yana, omuz omuza namaz kılmayı seçmişlerdi.
Yarısı namaz kılarken diğerleri savaşmış, namaz kılanlar savaşırken diğerleri namazlarını cemaatle eda etmişlerdi. Bu husus, Kur’ân’da şöyle anlatılmaktadır:
“Savaşta mü’minler arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın zaman, onlardan bir kısmı seninle birlikte namaza dursunlar ve silâhlarını da yanlarına alsınlar. Onlar secde ettikten sonra geri çekilip düşmana karşı dursunlar ve yerlerine henüz namaza durmamış olan diğer topluluk gelsin. Onlar da tedbirli şekilde ve silâhlarını yanlarına alarak seninle beraber namaz kılsınlar.” (Nisa, 4/102)
Ey Muhammed! Sen bu korku halinde bulunan ve namazı kısaltmalarına izin verilen mücahidlerin içinde bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir kısmı seninle beraber dursunlar, yani askeri önce iki kısma ayır; bir kısmı düşman karşısında beklesin, bir kısmı da seninle beraber namaza dursunlar. Ve namaza duranlar da silahlarını bırakmayıp yanlarına alsınlar. Bunlar secde edip rekâtı bitirdiler mi arkanızdan düşman karşısına çekilsinler, ve kılmamış olan diğer kısım gelsin, ikinci rekâtı da seninle beraber bunlar kılsınlar.
Demek ki, kılınan namaz iki rekâttir ve her rekâta nöbetleşe bir kısım katılmıştır. Şu halde her birinin ikinci rekâtleri ne olacak? Savaşın başlaması gibi, korkunun şiddetlenmesini gerektirecek yeni bir durum ortaya çıkmadıkça ikinci rekâtın da herbiri tarafından yine nöbetleşe tamamlanması gerekecektir. Durumun böyle olduğu Hz. Peygamber (asm)'in sünneti ile de açıklanmıştır. İbnü Ömer ve İbnü Mesud'dan rivayet olunduğu üzere Hz. Peygamber (asm) korku namazını kıldırdığı zaman âyette olduğu gibi ilk grup ile bir rekât ve diğer grup ile de bir rekât kılmış; sonra bu grup düşman karşısına gitmiş, yine önceki grup gelip ikinci rekâtı kırâetsız kaza etmiş ve selam vermiş, sonra bunlar gidip yine ikinci grup gelmiş birinci rekâtı kırâet ile kaza etmişler ve selam vermişler, bu şekilde her grup iki rekât kılmışlardır.
(Elmalılı Hamdi Yazır, İlgili Ayetin Tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- KORKU NAMAZI
- KORKU NAMAZI
- Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Kur’an’a ve İslam’a olan vefasının nasıl olduğunu hadislerden örneklerle açıklar mısınız?
- İmama nerde uymalıyım?
- MÜDRİK
- MESBÛK
- MESBÛK (İMAMA BİRİNCİ REKATTA YETİŞEMİYEN)
- Vitir namazı cemaatine geç yetişen ne yapmalı?
- Cemaatle Namaz Konusunda Bir Müslümana Lazım Olan Bilgiler
- İkindi ve yatsı namazlarının önemi hakkında bilgi verir misiniz? İkindi ve öğle (yatsı) namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnettir diye duydum, acaba bu ne kadar doğru?