Kadın ile erkek arkadaşlık yapabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bir erkek ve kadının nikahsız olarak yalnız kalmaları caiz değildir.
Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır. Peygamber'e (sav) biat eden kadınlar dediler ki: "Ey Allah'ın Resulü, biat ederken elimizi tutmadınız." Peygamber (sav) "Kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (İbn Mâce, Cihad, 43).
Hazreti Aişe (ra) biat ile ilgili şöyle buyuruyor:
"Allah'a yemin ederim ki Resûlüllah'ın eli bir kadının eline dokunmadı. Sadece sözle onlardan biat aldı." (Müslim, İmare, 21 ).
İslâm dini, kadınla tokalaşmayı yasaklamakla kadını tezyif etmiyor. Bilakis şerefini kurtarıyor. Kötü niyetli kimselerin şehvetle el uzatmasına engel oluyor. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II, 170)
Bir kadının eli, yabancı bir erkeğin eline değmesi, zaruret yokken haramdır. Bu itibarla, hiçbir ihtiyaca dayanmayan tokalaşmada bu haramlık bahismevzu olur. Yabancı bir erkek yabancı kadınla tokalaşamaz, elini namahremin eline süremez. Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav), "yabancı bir kadının elini tokalaşmak için tutmanın ateş tutmaktan daha korkunç olduğunu" haber vermiş, namahremin elini tutanın cehennem ateşi avuçlayacağına işarette bulunmuştur.
Bu mahzur, bilhassa genç kadın ve erkekler için daha büyük çapta variddir. Hissî tarafları yok olmuş yaşlılar hakkında ise mahzur daha az nisbette varittir. Hatta iki yaşlı kadın ve erkeğin (hislerinin yokluğu halinde) tokalaşmalarında beis olmayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeble, yaşlı kadınların elleri öpülebilir. Yaşlılıkları, yâni hissi bakımdan ölmüş oluşları, böyle bir ruhsata sebeb olur.
Hepimizin bildiği gibi bir kızla evlenmeyi düşünmek ve nişanlanmak, evlenmek (nikahlanmış olmak) manasında değildir. Bunun için kişinin nişanlısıyla gezip dolaşması ve onunla yalnız kalması kesinlikle haram ve büyük bir vebaldir. Peygamber (sav):
"Herhangi bir kimse, bir kadınla yalnız kaldığı takdirde mutlaka onların üçüncüsü şeytandır."
buyurmuşlardır. Bir çok nişanlılar, tenha yerde yalnız kaldıklarında istenmeyen ve meşru olmayan bir takım menfî neticeler meydana gelmekte ve sonunda herhangi bir nedenle nişan da bozulmaktadır. Geride kalan şey vebal ve iffetsizliktir. Bunun için dinini, dünyasını ve şerefini düşünen kimseler, meşru olmayan bu gibi şeylere dikkat etmeleri gerekir.(bk. el-Fıkh'ul-İslâmî ve Edilletuha, VII, 25; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II, 112.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evlenmeyi düşündüğüm kişi ile yalnız kalmam ve elini tutmam caiz mi?
- İş yerindeki bayan arkadaşlarla yanak yanağa tokalaşmak caiz midir?
- Recm cezasına konu olan zinanın sınırları nelerdir? Zina için illa birleşme şart mıdır? Eğer birleşme olmamışsa, diğer temaslar recm cezasını gerektiriyor mu? Helalleşme evlilikleri bitireceğinden, aldatılan eşlerden nasıl helallik alınacaktır?
- Namahrem kadınla el ele tutuşmak gusül abdesti gerektirir mi?
- Erkeğin bayan kuaförü olması caiz midir?
- Nikahsız kadınla erkeğin el ele tutuşması caiz midir?
- Nâmahrem olan erkek ve kadının el ele dolaşmasının hükmü nedir?
- Kız arkadaş edinmek ve onlarla beraber dolaşmak dinimize göre yasak mıdır?
- Kız arkadaşı ile sevişmek ya da öpüşmek günah mı? Sevişmenin zinaya girip girmediği ve bundan nasıl kurtulabileceğimi ve İslama göre zifaf gecesi nasıl olur, detaylı bir şekilde anlatır mısınız?
- Nikahsız olan karşı cinslerin kol kola gezmesi caiz midir? Eğer caiz değilse, el ele gezmeyi önlemek isteniliyorsa, nasıldır bunun hükmü?